Защо мъжете не искат да се женят?

NetNews

Всички познаваме поне по един мъж, който категорично отказва да предложи брак на половинката си, въпреки че двамата са сигурни, че ще прекарат живота си заедно, а някои дори вече имат и деца. Но защо това е така?

Психологът Елизавета Филоненко посочи няколко причини, които обясняват нежеланието на мъжете да се женят и да поемат отговорност за жената и семейството, пише jenata.blitz.bg.

„За един мъж бракът коренно променя нивото на отговорност. В граждански съюз той се чувства по-обвързан, мъжът е психологически и юридически по-малко отговорен за жената, ако нямат брак и не е длъжен например да я издържа или да споделя придобито имущество в случай на раздяла“, обясни психологът.

С брака, продължи тя, финансовата тежест за мъжа се увеличава: най-често жената очаква съпругът ѝ да я подкрепя финансово. „Мъжът обаче разбира, че няма да започне да печели повече без допълнителни усилия и перспективата да се напряга не го вдъхновява“, отбеляза Филоненко.

Според психолога мъжете също се бавят да направят решителната крачка поради несигурността, че ще могат да живеят с тази жена цял живот. Също така, според Филоненко, мъжете не виждат никаква полза от регистрирането на брак, тъй като и без него те могат да имат всичко, което ще бъде след сватбата: общо домакинство и свободно време, интимност и подкрепа.

Психологът отбеляза също така, че някои мъже са по-малко привлечени от идеята да имат дете, отколкото жените. Следователно нежеланието да имате деца е друга причина да не се ожените, ако бракът е свързан с увеличаване на семейството.

„И последният сравнително скорошен фактор е „великолепна сватба, която задължително трябва широко да е отразена в социалните мрежи“. Често за една жена най-важното за сватбата е тя да е луксозна и да качи куп снимки онлайн. Тя няма толкова нужда да се жени, но сватбата е жизненоважна откъм социалния ѝ живот. Това може да се превърне във фикс идея и мечта за цял живот“, добави Филоненко.

„Често, за да не уведоми директно любимата си, че харченето за празненство, пръстени и меден месец на Малдивите е границата на мечтите му, мъжът отлага брака си по всякакъв начин“, заключи психологът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Истинските цели на Радев: в услуга на Борисов?

Позиционирайки се твърдо срещу ПП, Радев е на път да направи ясен избор и този избор ще е в полза на ГЕРБ и ДПС. Това ще е и официалният край на идеята за Радев като борец срещу корупцията. Какво всъщност цели Радев? Четвъртото служебно правителство на президента Румен Радев прави […]