Защо трябва да имате секс дневник?

NetNews

Воденето на дневник е типично за по-младите години на човек, когато писането се явява отдушник на многото силни емоции. Дневникът обаче е полезен във всеки етап от живота на човек, особено за менталното здраве. Секс дневникът не прави изключение, разберете защо според rozali.com.

Какво представлява секс дневникът? Най-общо казано това е дневник, в който ще описвате и следите своя сексуален живот. Според сексуалните терапевти воденето на такъв тип дневник ще ви позволи да разсъждавате върху своите желания, преживявания и фантазии.

Защо трябва да имате секс дневник?

Отработване на преживяванията: Писането в дневник се използва като терапевтична техника. Там човек може да бъде напълно искрен и отровен със себе си, може да се даде по-голяма яснота върху минали емоционални преживявания. Секс дневникът ви позволява да интерпретирате своя сексуален живот. Дори да не правите секс в момента, може да пишете за минали преживявания, бъдещи желания или за мастурбиране.

Опознаване на сексуалното желание: Секс дневникът може да ви помогне да разберете вашите чувства към секса като акт и защо го правите. Проследяването на сексуалния живот чрез дневник също така ви позволява да видите модели – кога, как и защо искате или пък не искате да правите секс. Може би в определени дни в зависимост от менструалния ви цикъл имате по-силно или по-слабо желание за секс. Може би бавният, чувствен секс е това, което ви допада най-много. Всичко е индивидуално и воденето на секс дневник ще ви помогне да разберете по-добре своето сексуално желание.

По-лесна комуникация с партньора: Комуникацията за секс е необходима, макар много партньори да не се чувстват комфортно с нея. Страхът от нараняване на чувствата на другия е една от причините, заради които двойките не говорят за секс. Но когато има открита и градивна комуникация по темата, сексуалният живот става много по-удовлетворяващ за двамата. Воденето на дневник ще ви помогне да започнете тази комуникация първо със себе си, което е стъпка напред.

Как да започнете секс дневник?

Вашият секс дневник може да бъде такъв, какъвто вие пожелаете да бъде. Какво точно ще записвате, зависи изцяло от вас. В следващите редове има само някои насоки:

Използвайте въпроси за лична рефлексия: Като например: „Какво ми достави най-голямо удоволствие последния път, когато правих секс?“, „Какво друго искам да се случи?“, „Коя е границата на моята комфортна зона?“, „С какво мога да експериментирам?“. Отговорите на всякакви въпроси несъмнено са полезни за по-доброто осъзнаване.

Какво влияе върху сексуалното желание при жените?

Споделете своите желания и фантазии: Всички видове секс, дори и този, който все още не сте правили, но за който фантазирате, може да ви научи повече за самите вас. Не се фокусирайте твърде много върху нещо, за което не сте сигурни, че искате да се случи в реалността. Изпълнявайте само тези свои фантазии, за които сте сигурни, че ги искате в действителността, както и с които вашия партньор се е съгласил.

Направете „карта“ на тялото си: Обърнете внимание на частите от тялото си, чиито допир ви кара да се възбуждате и ви носи най-голямо удоволствие. Предпочитате допирът да бъде по-нежен или по-груб? От какво зависи различното ви желание за интензивност в различните моменти? Картата на тялото по отношение на секса ще ви помогне още по-добре да идентифицирате своите ерогенни зони – същото може да направите и с тялото на своя партньор.

Поставете оценка:

2.3

Оценка 2.3 от 6 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зеленски: Не се крия, от никого не се боя, в Киев съм

„Не се крия от никого. Не се срамувам от никого. В Киев съм. Ще направя каквото е нужно, за да спечелим тази война“. Това казва президентът на Украйна Володимир Зеленски в ново видео, публикувано в профила му във Facebook. От него се вижда, че президентът е в кабинета си в […]