За двойния аршин към културните дейци – Венци Мицов и Даниела Кузманова

NetNews

Министерството на културата ще разшири списъка с артисти, които получават награди за особени заслуги. Предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото ѝ заседание.

Тази година легендарният изпълнител Христо Кидиков прави 50 години на сцената. Участвал е 17 пъти в "Златния Орфей", отличен е и с награда. Въпреки че това е основният критерий за включване на артисти в списъка с награди на Министерството на културата, първоначално той не беше сред тях. Кидиков е само един от много артисти, които останаха на заден план и дори не бяха включени в списъка на културното ведомство.

Музикантът и журналист Венци Мицов коментира темата в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

"От многото културни дейци, които подадоха документи, за да получат помощ по време на кризата, причинена от коронавирусната пандемията, малко бяха приети. Някои отиваха в положителния списък, а други пък извадени. Министерството на културата даваше, то твърдеше, че има около 2000 души в независимия културен сектор, а всъщност те излизат, че са 70 000", коментира той.

"Историята с 65-те наградени творци се появи, след като предложението е внесено на 27 януари в Министерство на културата. На 3 февруари това е гласувано на Министерски съвет и никой не се е похвалил за него. По-късно отива на деловодството и ние научихме от там това нещо. Там не пише, че това са награди за спечелилите Златен Орфей, както се опитаха да се оправдаят", допълни Мицов.

"Питах официално Министерството на културата дали друг път се е взимало такова решение за 3 години. Системно не решаваме проблема, затова започва проблемът между тези, които са взели и тези, които не са взели. Миналата година на Маргарита Хранова и отказаха пожизнена пенсия. Всяко нещо, което е свързано с култура е последна грижа", каза още Мицов.

Той припомни и предишни решения на управляващи, в които механизмът за подкрепа на културния сектор чрез приходите от хазарта е широко разпространен в Европа модел. "Арт лотарията и отчисленията от хазарта представляват дългогодишен успешен финансов механизъм за допълнително финансиране на културния сектор в страните от Европейския съюз. Осигуряват устойчивост на културните политики и участниците в културните процеси. В условията на криза, каквато по същество е настоящата глобална пандемия – служат като допълващ източник или своеобразен буфер за финансиране на културните дейности", се казва още в писмото, адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на културата Боил Банов и председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

''Останахме с впечатлението за два списъка – единият изборно-поощрителен. Вторият – наказателен. Гледам на тази инициатива като закъсняло извинение. Като неизпълнен дълг на държавата към своите артисти. Говорим за музикалната област, но се отнася за всички творци. Много от тях си отидоха обидени, незабелязани'', коментира поетесата Даниела Кузманова, която участва в предаването по темата, включвайки се по скайп.

''В тези 55 годи "Златния Орфей" се е провеждал 26 пъти и 6 пъти е прекъсван. Министерството се основава на критерия на жури отпреди 50 години, критерии от миналия век. Взема се мнението на тогавашните журита и мемоарите на един от неговите директори. Ако Министерството на културата не знае новите, развиващи жанра музиканти и певци, то това решение е необяснимо, обясни още Кузманова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво значение носи цветът на завесите в дома ви

Завесите и пердетата за мнозина са просто аксесоар, който допълва интериора на дома. Те определено внасят уют в помещението, прикриват ни от любопитните хорски очи, създават определена атмосфера или пък ни пазят от жаркото слънце. Оказва се обаче, че цветът им може да носи и симовлично значение във всеки дом. […]