За октомври се отлага акт 16 за газовата връзка с Гърция?

NetNews

За октомври се отлага акт 16 за газовата връзка с Гърция. Това става ясно от публикация във „Фейсбук“ на Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

„Докато течеше протеста @ГаzWithMe пред президентството ми звънна вицепремиерът и шеф на енергийния щаб Христо Алексиев, за да ме увери, че правителството няма да спира акт 16 на гръцката връзка“, написа бившият депутат от „Демократична България“.

Припомняме, че преди седмица на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков посочи, че

газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август.

„След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе в експлоатация. Имаме Акт 14“, посочи министър-председателят.

По думите на Кирил Петков компанията, която е ангажирана с изграждането на интерконектора, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16.

Преди ден новият стар председател на КЕВР Иван Иванов намекна, че доставките от Азербайджан ще намалят цената. Пред бТВ той посочи, че това може да стане още през месец септември, след като газовата връзка с Гърция получи акт 16 и договорените количества тръгнат към България.
Това са абсолютно гарантирани 1 млрд. куб. м газ, добави Иван Иванов и обясни, че се водят преговори за още газ оттам.

С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателени съдове с такива количества газ.

Проблемът с инфраструктурата остава да се реши. По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР.

Иван Иванов е категорично против да преговаряме с „Газпром“

и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ.

„Газпром“ показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна председателят на КЕВР.

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев в интервю за БНТ намекна, че вратата за връщане на „Газпром“ на българския пазар остава открехната.

Ще търсим всички сигурни възможности за доставки на газ към България, включително през Гърция и Турция, и държави, които не се споменават в коментарите на предходното правителство, посочи Гълъб Донев.

Припомняме, че след като „Газпром“ отказа едностранно да приеме плащане във валута от България, кабинетът „Петков“ зае твърда позиция и настоя руският енергиен монополист да спазва клаузите на действащия договор.

От своя страна служебният енергиен министър Христо Алексиев потвърдил пред Ивайло Мирчев, че първите 3 танкера с втечнен газ ще бъдат взети.

Седмици преди началото на предизборната кампания служебният кабинет трябва ясно да заема позиция за газовите и да остави езоповия език…

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия въведе санкции срещу 62 канадски представители

Русия забранява достъпа до руска територия на 62 канадски представители, в това число политици и военни, свещеници и журналисти. Мерките са в отговор на неотдавнашни санкции на Канада, насочени срещу руски представители, предаде Франс прес. Сред санкционираните са говорителят на канадското външно министерство Адриен Бланшар, командващият на разузнаването на канадските […]