Здравните власти: У нас вече е установен подвариантът ВА.5 на Омикрон

NetNews

7 проби с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в периода 05 май – 03 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби, съобщават от Нова телевизия.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От левицата поискаха извънредно изслушване на Петков и на шефа на ДАНС в НС

Филип Попов от „БСП за България“ поиска извънредно изслушване в рамките на днешното парламентарно заседание при закрити врата на премиера Кирил Петков и на шефа на ДАНС Пламен Цончев заради решението да се гонят руски дипломати. „Подкрепям предложението, но закритото заседание да стане от 18 до 20 часа, тъй като […]