Здравният министър: Ваксините пътуват, идват на 25-и или 26-и декември

NetNews

Ние сме на водещи места по смъртност и заболяемост. Първата ваксина, която ще дойде в България, влияе и върху новия щам. Ваксините пътуват към България. Идват на 25-и вечерта или на 26-и сутринта (бел. ред. декември). Има вероятност аз да съм първият ваксиниран българин на 27-ми. Това заяви пред bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Ще избягам от говоренето за фирми и конкретни ваксини, а за принципите на ваксинирането. Ваксинирането е пътят към победата на това заболяване. Българските граждани ще имат достът до всички ваксини, до които имат достъп европейските граждани. Първа фаза за ваксинация минава през лекари, стоматолози и фармацевти. След това ще минем в РЗИ-та. Всеки гражданин, който има желание, ще бъде ваксиниран. Ще укажем какъв ще бъде редът и мястото това да се случи. В дните между Коледа и Нова година ще поканя всички медии, за да бъдат партньори с МЗ, за да може информацията да стигне до всеки гражданин", обясни здравният министър.

"Фазите за ваксиниране са ясно разписани. Когато приключи първа фаза, започваме с втората. Бързо ще се опитаме да стигнем до възрастните хора, които са трета фаза. Втора фаза са администрациите. Всеки един желаещ да се ваксинира, когато отиде при лекар, той ще получи необходимата информация. Ваксината е за лица над 16 г. При хората с алергии може да се направи подготовка", допълни проф. Ангелов.

"Имунитетът ще дойде, когато се ваксинират поне 70 процента от населението. Преболедувалите хора могат да се ваксинират", заяви още министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Единна Русия" на Путин готова да работи с партията на Николай Малинов

По време на годишната пресконференция на комисията по международната дейност на партия „Единна Русия“ сенатор Андрей Климов отдели сериозно внимание на България и партия „Възраждане на Отечеството“ с председател Николай Малинов. Заместник-секретарят на Генералния съвет на партия „Единна Русия“ и председател на комисията на Президиума на Генералния съвет на партията […]