Здравният министър контрира премиера: Рано е да отваряме всичко от 21-и

NetNews

"Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-и, при условие че седмицата, която ни е важна да анализираме, е от 14-и нататък". Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Повод за думите му беше изявлението на премиера Бойко Борисов по-рано днес, че на 21-и декември "всичко ще отвори". Ангелов обаче потвърди, че може да бъдат отворени детските градини и яслите от идната седмица.

"Ние разговаряхме с премиера сутринта. От числата, които наблюдаваме, такава готовност имаме. Така че още на брифинга преди една седмица ви казах, че това ще бъде първата мярка в зависимост от заболяемостта. Ние сме готови да я въведем още от понеделник", каза здравният министър.

Той разпоредил мерки "навсякъде" във връзка със струпването на хора в различни магазини.

"Ако продължат и не се спазват съответните актове, знаете, следва затваряне на съответните търговски обекти. Мисля, че са въведени необходимите условия навсякъде", заяви Костадин Ангелов. По думите му проверките са на ниво. Имало наложени санкции.

По-рано през деня от здравното министерство бе анонсирано, че директорите на шестте РЗИ-та, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, ще дадат информация пред медиите във връзка с подготовката на страната за предстоящата кампания по ваксиниране. Преди това те трябваше да се срещнат с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Вместо да говорят директорите на РЗИ-тата, обаче, информацията изнесе самият здравен министър.

Костадин Ангелов обясни, че тяхна задача е да изготвят до четвъртък списъци с желаещите за ваксиниране медици, които са на първа линия. След това ще трябва да направят с останалите директори на РЗИ-та в областите, за които те отговарят, "ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката". В понеделник щели да се съберат отново, за да уточнят всички специфики на съответните райони.

Работи се по закупуването на съответните хладилници за съхраняване на ваксини. До края на годината трябва да се сключат договорите с доставчиците, а в началото на следващата те да бъдат доставени.

Според Костадин Ангелов "парламентарните избори ще се проведат на указаната дата от президента".

По-рано днес държавният глава Румен Радев обяви във Facebook профила си: "Ще насроча вота за Народно събрание за 28 март следващата година. До тази дата всички отговорни държавни органи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт, трябва да създадат необходимите условия и мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон."

Здравният министър увери, че повече от два месеца работил екип по въпроса под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев. В него влизали и хора от здравното министерство.

За противоепидемичните мерки по време на вота се обсъждали различни варианти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стрелба след скандал в ловна дружина

44-годишен е задържан от служители на РУ – Трън за стрелба с огнестрелно оръжие. Това съобщиха от ОДМВР-Перник. Инцидентът е станал на 05 декември, около 09, 00 ч. 44-годишен жител на трънското с. Проданча се скарал с един от ловната дружина в селото. В същия ден мъжът не бил на […]