Здравният министър: НОЩ беше ненужен

NetNews

Всички правомощия, свързани с налагане на извънредни мерки, зависят от продължаването на извънредните противоепидемични мерки. От това зависят всички допълнителни плащания и мерки. Надяваме се след два месеца да има редовно правителство, което да реши за по-нататък. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 23737 "Числата на броя на заразените и хоспитализираните чувствително намаляват. Рискът обаче още е висок. Ако възрастните хора се ваксинират, това би позволило да облекчим още мерките и носенето на маски да отпадне", подчерта той.

По думите на д-р Кацаров високата смъртност от COVID-19 у нас се дължи на това, че възрастните хора не са били ваксинирани.

"Да, заради това. 85% от починалите от COVID-19 са над 60-годишна възраст. Най-важното е да се ваксинират хората. Това е единственият метод за ограничаване на инфекцията, който се доказа.

"Ние можем да организираме ваксинационния процес. Имаме толкова много ваксини, че започваме да се притесняваме от изтичането на срока на някои от тях. Обмисляме и да даряваме на други страни. Не можем да накараме хората да се ваксинират. Ваксините са доброволни. Призоваваме обаче хората да се ваксинират", призова д-р Кацаров.

По думите на служебния здравен министър НОЩ е бил закрит много преди той да стане министър. "Няма нито една писмена следа, останала след тях. Този щаб беше ненужен", смята той и даде пример: "Имаше моменти, в които НОЩ дори бе вреден. Нали си спомняме за среднощните пресконференции при заболеваемост няколко случая".

"Тази паника, която се вся сред населението. Тя изигра решаваща роля. Голяма част от хората си в страха си да не се заразят, се отказаха от медицинска помощ. Може и това да е причината за високата смъртност", каза д-р Кацаров.

"Но не е нужно да даваме каквито и да е квалификации преди да сме направили анализа. Това, което обаче е сигурно, е че резултатите не са добри. Първи сме по смъртност. Последни сме по тестване и ваксинация. Много експерти смятат, че ако не се ваксинират достатъчно хора през лятото, ни очаква нова вълна", каза още той.

По думите на здравния министър, най-важно е да се ваксинират възрастните хора. Общият брой ваксинирани не бил чак толкова важен. Здравната система вече може да се справи с ограничен брой болни.

Има достатъчно средства за медиците на първа линия. Осигурени са средства до септември месец. След септември НС ще прецени дали има нужда от актуализация на бюджета, каза Кацаров, коментирайки парите за медиците на първа линия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жертвоприношение в Стара Загора вдигна цената на Bitcoin-a

Кърваво жертвоприношение се е състояло през уикенда в Стара Загора, научи ФАКТИ. Група инвеститори в криптовалути, водени от криптомилионера И.А., са заклали два петела в името на финансовия си успех в квартал "Дъбрава". В събота, 22 май, те платили по 15 лева на собственика на пернатите и извършили кървавия ритуал. […]