Здравният министър обясни кога ще се предприемат други мерки

NetNews

Притеснителна е тенденцията, която наблюдаваме в град Кюстендил. В рамките на приблизително седмица до 10 дни имаме изключително нарастване на случаите от 12 до 73 към днешна дата. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг пред болницата в Кюстендил, съобщи Радио „Фокус“.

„Това ни притеснява, тъй като не можем да намерим отговори на въпросите защо това се случва. Голяма част от хората, които са в момента лежащо болни нямат много контакти, тук няма МОЛ-ове, няма обществени места, където да се събират много хора. Нашата оценка е, че предаването на заболяването става по контактно битов път чрез семействата. Имаме цели семейства, цели родове, които в момента са на лечение – стационарно или домашно. Д-р Величков и екипа са предприели всички необходими действия по отношение на организацията и логистиката. Имат възможност в момента за настаняване на 103 лежащо болни пациенти. При необходимост ще се разгърне допълнителна сграда, която е в близост до лечебното заведение, където могат да се разкрият допълнително 40 легла. Имат всички необходими лични предпазни средства, медикаменти, консумативи, кислород. Нямаме притеснени“, посочи още здравният министър.

Той коментира и възможността случаите на заболели да нарастват поради събирания и празненства : „Епидемиологичните проучвания текат. След определен период, когато се натрупат изключително много групи, много голям брой от хора, епидемиологичната верига се прекъсва. В случая от проведените епидемиологични проучвания нямаме данни за такъв тип събития. Това ни озадачава и поставя въпроси, на които не можем да намерим отговори“. Министър Ангелов посочи, че към момента в Кюстендил няма данни за заболели с новия британски щам.

На въпрос кога ще могат всички ученици да се върнат в клас той посочи: „Ние обсъждаме всички възможности, които са пред всички системи в България – здравеопазване, образование, култура, спорт икономика. Това сме го обсъждали с министър Вълчев, предстои да вземем такова решение, но нямам да си позволим да вземем решението преди средата на този месец, когато , когато ще са минали 14 дни и ще имаме реална преценка как вървят нещата. Това предстои да бъде решено“.

Проф. Ангелов обясни, че Кюстендил е изолиран случай и към момента няма притеснения за други населени места и области.

Той отбеляза, че ще се предприемат други мерки, когато болните станат 200 на 100 000 за 14 дни.

„Ако има необходимост от допълнителни мерки ние ще сезираме Общината и Областния щаб да предприемат такива действия, ако сметнат за необходимо. Към настоящия момент, по данни от петък до днес, не се налага да се затягат мерките в този град“, каза здравният министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

7 тайни на хората, които никога не боледуват

Всеки е срещал през живота си поне един от онези хора, които никога не боледуват. Тайната им се дължи на седем елементарни неща, които спазват стриктно: Пият много вода Редовният режим на пиене на вода е гаранция за добро здраве. Не е тайна, че организмът ни се състои предимно от […]