Здравният министър: Сменяме модела, защото вирусът сменя своята тактика

NetNews

Mинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни, че новите строги противоепидемични мерки се налагат, защото статистиката на заболеваемостта го изисква. В предаването "Лице в лице" по bTV той обясни, че властите са взели "непопулярни мерки", но "нито измислят щамовете на коронавируса, нито ги разпространяват те".

"Ние сменяме модела, защото вирусът сменя своята тактика", заяви още Ангелов.

"Виждате, че заболяемостта от 600 до 1000 е в повечето области. Те светят в червено. Оказа се, че британският вариант на вируса е по-трудно контролируем. Появиха се нови щамове, но за огромна наша радост те все още не са доказани в нашата страна. За френски се заговори преди няколко дни. Нито ги измисляме щамовете, нито ги разпространяваме", каза още проф. Костадин Анегелов.

"Днес брифингът от всички до момента ми беше най-трудният, защото трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни и второ трябваше мерките да бъдат такива, че да щадим психиката и достойнството на хората", сподели още проф. Ангелов.

"Българският модел е добър. Той се приложи и в други страни. Показахме, че с разхлабване на мерките и благодарение на това, че бяха поносими и се спазваха, те дадоха резултат. Постигнахме завидни резултати, както по заболеваемост, така и по смъртност. Много държави с по-строги мерки нямаха такива добри резултати", подчерта здравният министър.

"Решението на страната ни сега се дължи на това, че вирусът сменя тактиката, появяват се нови щамове, борим се с невидим враг", изтъкна проф. Костадин Ангелов.

Във връзка със смъртните случаи след ваксинация, той заяви: "Не се доказва връзка между ваксината и неблагоприятния изход на жената. След като станат ясни резултатите от проверката на Европейската агенция по лекарствата, ще дадем брифинг, на който ще обявим как ще продължим ваксинацията", посочи проф. Ангелов.

"Нещата са много сложни. Не знам коя система се справи с пандемията. Нека да не се поддаваме на емоцията и страха, а да се водим от разума, призова министърът на здравеопазването", призова той.

"Вирусът няма да бъде преборен, разпространението му няма да бъде спряно – това го доказва науката. Целта ни е да го забавим. Единственото, което може да спаси човечеството, е ваксината. Ще го победим, ако 70% от хората се ваксинират. Единствено можем да сменяме концепциите си", изтъкна здравният министър.

"Не сме се отказвали от количества ваксини, а сме заявили, толкова отколкото имаме нужда", подчерта той. "Хората трябва да разберат, че ваксините гарантират по-леко протичане на заболяването. Много от тях не стигат до болници. Ваксината ни пази от този вирус. Много лекари и учители искат да се ваксинират и това е наше постижение. Обърнали сме нагласите на българските граждани", смята проф. Ангелов.

Според министърът на здравеопазването е рано да се въвежда паспорт за ваксинация, защото това би било дискриминация. „Въпросът има морална, човешка и юридическа страна“, каза той. По думите му тези удостоверения ще улеснят пътуването.

„Никога не съм се наемал да прогнозирам събития. Следим обстановката и тогава, когато имаме информация излизаме и казваме фактите. Никога не сме премълчавали истината“, увери министър Ангелов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Млад водач загина край Русе, разбивайки автомобила си в дърво

23-годишен младеж е загинал тази нощ при тежка катастрофа на пътя Русе – село Николово. Инцидентът е станал малко след 23.00 часа при обилен дъжд на завой с лек наклон, предаде БНТ. Водачът се е движел към Русе. Леката кола, която е управлявал, е излязла от платното и се е […]