Здравният министър с нова заповед, ето как ще се влиза в България

NetNews

От утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес. Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са:

– 14-дневна заболяемост;

– седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

– ниво на изследване в държавата;

– идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“;

– липса на достатъчно информация.

Цветовите зони са, както следва:

Зелена зона; Оранжева зона; Червена зона.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Костадинов от Възраждане: Ще прекратим кризата в здравеопазването и ще оздравим здравната система

През последните 30 години българското здравеопазване е превърнато в бизнес. Горчивата истина е, че България боледува и за съжаление казаното съвсем не е метафорично. Няколко големи болници в страната са принудени да приемат пациенти, които се налага да пропътуват стотици километри, за да получат здравна грижа. Здравето вече струва пари, […]