Зеленски: Безумно е, но за 80 дни война Русия се опитва да покаже поне някаква победа

NetNews

Ситуацията в Донбас остава много тежка, предупреди украинският президент, който разговаря в Киев с делегация от американския Сенат, предаде БНР.

Сраженията в Донбас продължават на фона на съобщенията, че руските войски са изтласкани от Харков, а в района на Изюм е предприето контранастъпление.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников посочи, че страната „навлиза дългосрочна фаза на войната“.

„Руските военни до момента се опитват да покажат поне някаква победа. На 80-ия ден от нахлуването това изглежда особено безумно, но те не спират с тези усилия. Благодарен съм на всеки, който поддържа отбраната и приближава за Донбас, Приазовието и Херсон това, което се случва сега в района на Харков. Стъпка по стъпка ние караме окупаторите да си тръгнат от украинската земя, ще ги накараме да си тръгнат и от морето ни“, заяви президентаът Володимир Зеленски:

Турция изрази готовност да изпрати кораб, който да евакуира останалите украински бойци и цивилни от завода „Азовстал“ в Мариупол. Според турския президентски говорител Ибрахим Калън, хората могат да бъдат отведени до Бердянск, откъдето да се качат на турски кораб до Истанбул.

Москва отхвърли твърденията на украинските военни за нанесени щети на руския логистичен кораб „Всеволод Бобров“.

Делегация на републиканците в Сената посети Киев и се срещна с президента Зеленски, в момент когато в горната камара на американския Конгрес се обсъжда пакет помощи за Украйна от близо 40 млрд. долара.

Междувременно руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов заяви, че руските дипломат във Вашингтон получават заплахи, включително и за физическа разправа. Според Антонов посолството на Руската федерация прилича на обсадена крепост и работи във враждебна среда.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Българин строи първата фабрика в космоса

Името му е Делян Аспарухов. Той живее от 25 години в САЩ. Емигрира с родителите си едва на 3 години. Днес е сред известните имена в Силициевата долина. Той е собственик на Varda space, която стартира преди 2 години, но вече има събрани инвестиции за близо 55 млн. USD. С […]