Зеленски: Москва има планове да нахлуе и в други държави

NetNews

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руската инвазия в страната му е само началото и че Москва има планове да нахлуе и в други държави, предаде Ройтерс. „Всички страни, също като нас, вярват в победата на живота над смъртта, трябва да се борят заедно с нас. Те трябва да ни помогнат, защото ни сме първи по ред. А кой ще бъде следващ?“, заяви Зеленски във видеообръщение.

Изказването му е по повод думите на високопоставен руски военен, когото руските информационни агенции цитираха вчера да казва, че Москва иска пълен контрол над Южна Украйна и достъп до Приднестровието, отцепнически молдовски регион, в който има разположени руски войски.

Това би отрязало цялото украинско крайбрежие и навлизане на руските сили стотици километри на запад, отвъд градовете Николаев и Одеса.

Становището на ген. Рустам Минекаев бе едно от най-детайлните за амбициите на Москва в Украйна и предполага, че Русия не смята скоро да приключва с офанзивата си.

Украинското военно министерство на отбраната заяви, че коментарите на Минекаев показват, че Русия вече не крие намеренията си.

Москва, се посочва в изявление в Туитър, „вече призна, че целта на „втората фаза“ на войната не е победа над митичните нацисти, а просто окупация на Източна и Южна Украйна. Чист империализъм“.

Но въпреки руските амбициозни цели и твърдения за превземане на Мариупол, силите на Москва не са постигнали сериозен напредък през последните 24 часа, съобщи британското военно разузнаване днес.

Украинските контраатаки продължават да възпрепятстват руските усилия за завладяване на ключовия пристанищен град, се казва редовния бюлетин на военното министерство на Великобритания.

Бюджетният дефицит на Украйна вече е между 4 и 5 милиарда долара и Киев търси подкрепа за следващите месеци от всички партньори, заяви украинският премиер Денис Шмигал във Вашингтон:

Шмигал е обсъдил с американския държавен секретар Антъни Блинкън допълнителни начини за подпомагане на Киев.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров междувременно написа в канала си в „Телеграм“ късно в петък, че Чечня изпраща стотици допълнителни доброволци в Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока

Санкциите на САЩ срещу руската компания за диаманти Alrosa предизвикаха хаос на световния пазар на диаманти, тъй като търговците и преработвателите на скъпоценни камъни са принудени да търсят начини за заобикаляне на ограниченията. Според източници на агенция Bloomberg, търговците в Антверпен и Дубай (един от най-големите центрове за търговия с […]