Зеленски: Светът да е готов за възможността Русия да извърши ядрена атака

NetNews

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че светът трябва да е подготвен за възможността Русия да извърши ядрена атака.

В интервю за Си Ен Ен Зеленски каза, че „всички страни по света“ трябва да бъдат подготвени за възможността руският президент Владимир Путин да използва тактическо ядрено оръжие във войната си срещу Украйна.

Още по темата

16 апр 2022 08:12

467

15 апр 2022 09:33

398

Зеленски посочи още, че Путин може да посегне към ядрено или химическо оръжие, защото не цени живота на народа на Украйна. „Не само аз – целият свят, всички страни трябва да се притесняват,“, каза Зеленски,

Той бе попитан дали се тревожи от последните коментари на директора на ЦРУ, който каза в четвъртък, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия в своята инвазия.

„Не само аз, целият свят, всички страни трябва да се притесняват, защото това може да е истината“, каза Зеленски, като за кратко премина на английски с акцент. „Трябва да мислим, че не се страхуваме, да не се страхуваме, а да бъдем готови“, продължи той. „Но това не е въпрос за Украйна, не само за Украйна, но и за целия свят“.

Миналия месец говорител на Кремъл каза, че Русия ще прибегне до ядрени оръжия само, ако е изправена пред екзистенциална заплаха.

Зеленски беше попитан и за потъването на ценния руски военен кораб „Москва“, но се отклони от съобщенията, че той е бил ударен от две украински ракети. „Знаем, че вече не съществува. За нас това бе силно оръжие срещу страната ни, така че потъването й не е трагедия за нас. Колкото по-малко оръжия има Руската федерация, която е нападнала страната ни, толкова по-добре за нас”, каза президентът.

Един от акцентите в среднощното обръщение на Володимир Зеленски беше колко ще продължи войната.

 „Успехът на нашите военни на бойното поле е от огромно значение. С историческа тежест. Но това все още не е достатъчно, за да изчистим земята си от окупаторите. Ще продължаваме да се бием. Санкциите срещу Русия са от огромно значение. Те са икономически болезнени. Но все още недостатъчни, за да оставят руската военна машина без ресурси за действие. Призоваваме за повече и по-тежки санкции. Ето тези два фактора ще определят колко дълго ще продължи войната,“ каза Володимир Зеленски, цитиран от БНТ.

По думите му колкото по-бързо Киев получи необходимите оръжия и колкото по-скоро бъде наложено петролно ембарго на Русия, толкова по-скоро ще има мир.

Зеленски добави, че въпросникът за присъединяването към Европейския съюз е почти попълнен и скоро ще бъде предаден в Брюксел. При посещението си в Киев, председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен каза, че след като бъде получен, документът ще бъде разгледан във възможно най-кратки срокове.

Делегация от Украйна начело с премиера Денис Шмигал ще посети САЩ идната седмица. Шмигал заедно с финансовия министър на Украйна и управителя на централната банка на страната ще посетят Вашингтон по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Очаква се акцент в разговорите им да бъде икономическото възстановяване на Украйна.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Американци изкарват десетки хиляди долари като снимат работещи автомобили по улиците

Американци измислиха хитра схема, която им позволява да изкарват отлични пари само от изпращане на видеа до местните власти. През 2019 година местната управа в Ню Йорк въведе програма, която позволява на гражданите да заснемат видеа с оставени работещи автомобили на улицата, получавайки 25% от глобата, която собственикът на колата […]