Зелен сигнал! След инспекцията корабът „Разони“, натоварен с украинско зърно, продължава пътя си през Босфора към Ливан

NetNews

Приключи инспекцията на кораба „Разони“, превозващ царевица от Украйна, и той ще бъде пуснат да премине през Босфора в посока към крайната си дестинация в Ливан, предаде Анадолската агенция.

Проверката е продължила около час и половина, след което съвместният инспектиращ екип е потеглил обратно към пристанището Румели Хисаръ.

„Съвместният инспектиращ екип приключи дейността си по контрола на борда на кораба „Разони“. Скоро корабът, превозващ 27 хиляди тона царевица, ще премине Босфора на път към Ливан,“ пише в пост на министерството на отбраната, публикуван в социалните медии.

Ведомството е споделило и снимки от проверката.

Инспекцията бе извършена от съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и ООН. „Разони“ е първият кораб, пристигнал от Украйна съгласно споразумението за безопасни доставки през Черно море на блокираното на украински пристанища зърно.

Според украинското министерство на инфраструктурата към момента доставките ще бъдат ограничени до три кораба дневно, а месечното количество зърно, което ще бъде превозвано през безопасния коридор в Черно море, няма да превишава 3 милиона тона. Впоследствие както броят на корабите, така и количеството на износа може да се увеличи.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е установен Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Соня Момчилова: Старите практики на СЕМ не са на дневен ред

„Почти ултимативно ни беше поставен въпрос – дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ, на която изглежда, че началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. […]