Значително поскъпване на новото строителство

NetNews

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на новите апартаменти в Прага се е увеличила с близо 30% на годишна база до 5110 EUR/кв.м. От края на миналата година поскъпването е с 5.7%, сочат данните на съвместно проучване на развойните компании Trigema, Skanska Reality и Central Group.

Анализаторите смятат, че намаляването на предлагането, причинено не само от инфлацията и лихвените проценти, но и от увеличаването на обема строителство, материали и енергия, е довело до бързо покачване на цените. Войната в Украйна също е съществен фактор.

През първото тримесечие на пазара на имоти в чешката столица е имало едва 3200 нови апартамента, с близо 1000 по-малко спрямо 2021 г.

„Доставката на материали все още е невероятно малка и тази ситуация едва ли ще се промени. Ето защо апартаментите са толкова скъпи,” казва Марсел Соурал, председател на инвестиционната група Trigema.

„През първото тримесечие предлагането на апартаменти беше само леко увеличено, но за да отговори на дългосрочните нужди на пазара, трябва да бъде поне три пъти по-голямо“, каза Пьотр Михалек, председател на Управителния съвет на Сканска.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важен ъпдейт за Android Auto (ВИДЕО)

Системите Android Auto и Apple CarPlay са едни от новите екстри в автомобилната индустрия, които бързо се превърнаха в любими на множество хора по света. На практика тези системи позволяват свързването на вашия смартфон с инфотеймънт системата на автомобила и контролирането на отделни приложения, директно чрез неговия екран. Най-често потребителите […]