Иван Бакалов: Не сега, а 90-те бяха най-свободният период за журналистиката

NetNews

България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за свободата на словото на организацията „Репортери без граници“ и вече заема 91-во място, а не 112-о, както беше миналата година.

“Не съм оптимист, медиите са се превърнали в политически партизани, които обслужват някаква политическа сила или политика. Свободата в общи линии се крепи на свободния човек, а повечето хора в България искат цензура“, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Иван Бакалов, журналист с дългогодишен опит в печатните медии, настоящ издател на онлайн изданието E-вестник и допълва:

“Свободата в медиите е зависима от свободомислието в обществото. Тя се крепи на самите журналисти.“

Според него проблемът е, че журналистите имат все по-ниски доходи и в тази ситуация не може да се очаква голяма свобода:

“В корумпирани страни като България хората, които са на власт или забогатеят от властта, се опитват да правят т.нар. “фасадна демокрация“ – купуват медиите и ги овладяват.“

Бакалов смята, че 90-те години са били най-свободният период за вестниците:

“Днес имаме интернет, който дава голяма свобода. Неща, които големите медии избягват, излизат в сайтове и онлайн издания. Въпросът е, че читателската аудитория се пренесе в социалните мрежи, а там следи много изкривено случващото се, защото потребителите са в приятелски кръгове и групи, и новините, които излизат, са филтрирани през техните търсения. Общественото мнение се фрагментира. Това засилва разделението в обществото“, посочва още Бакалов.

“Днес имаме преди всичко ПР агенции, а не журналистика. Както казва Джордж Оруел: “Журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е ПР“, казва Бакалов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Направиха Ferrari F40 в реални размери от блокчета Lego

От LegoLand California обявиха, че имат нова атракция за феновете на конструктори в лицето на макет на Ferrari F40, направено от популярните блокчета. Моделът е един от най-популярните в гамата на Ferrari и ще бъде изложен в Калифорния за неизвестен период от време. Макетът е направен от над 358 хиляди […]