Изграждат магистрала Русе – Велико Търново за 5 години

NetNews

"Реалистичното е изграждането на автомагистрален път Русе – Велико Търново да започне през 2022 г., а да се завърши през 2027 г.", това отговори служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в рамките на днешния парламентарен контрол.

Проектът за този автомагистрален път все още не е подготвен в окончателния му вариант и не е постъпил в МРРБ за издаване на разрешение на строеж. След това се правят отчуждителни процедури по Закона за държавната собственост, добави Комитова. Тя допълни, че през март тази година е възложен още един допълнителен проект за 24 000 лв., който се нарича одит по пътна безопасност. Има класиран участник, но договорът все още не е подписан. Този проект ще бъде необходим, когато се започне строителството, но въпреки това е направен през март тази година.

По думите на служебния регионален министър това е много дълга история. Комитова посочи, че през 2015 г. Агенция "Пътна инфраструктура" възлага идеен проект по това трасе. Похарчени са 700 000 лв. и през 2016 г. е гледан на експертен съвет. През 2016 г. е разработен доклад за ОВОС, доклад за оценка за съвместимост и също така подробен устройствен план. За тези документи са били похарчени още 200 000 лв.

След това започва да се подготвя този проект да бъде финансиран по програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020. Настъпва обжалване на оценката на околната среда, има съдебни процедури през периода 2017-2018 г. ОВОС-а приключва през 2019 г. След вече влезлия в сила, с решение на съда ОВОС, работата по проекта продължава и на 16 април 2020 г. предварителната проектна разработка за това трасе е разработена.

Там вече е фиксирано, че проектът е разделен на два участъка – Русе – Бяла /40 км/ и обход на Бяла /още 35 км/, както и Бяла – Велико Търново /още 57 км./. Същевременно обаче през 2019 г., по време на теренните проучвания, е установено наличие на 37 археологически проекта, които трябва задължително да се опазят. Предстои възлагане на тяхното проучване, след отчуждаване на съответните имоти. Към днешна дата това не е направено.

В крайна сметка през декември 2020 г. има проведена обществена поръчка за определяне на проектанти на техническите проекти. Тези технически проекти са на стойност 1 млн. лв. – за всеки от тези участъци, които са споменати. Към момента се извършва оценка на технически предложения.

Същевременно се провежда процедура и за надзор по обекта, която все още не е до краен етап, тъй като регионалното министерство има забележки към процедура, наречена обществена поръчка. Ако този проект се случи, се предвижда да се финансира по програмата "Транспортна свързаност" 2021 – 2027 г., която очаква одобрение от Европейската комисия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Диего Коста: Бих надвил дори майка ми, ако от това зависи да спечеля на терена

Нападателят Диего Коста беше представен пред бразилските журналисти като играч на Атлетико Минейро. Известният с буйния си нрав футболист заяви докъде би стигнал, за да спечели със своя отбор. “Ако майка ми е на терена и трябва да я надвия, за да спечеля, бих го направил. Ще сторя всичко, за […]