Изпращат самолети да оценят щетите край Тонга

NetNews

Нова Зеландия и Австралия изпратиха самолети, за да оценят щетите от огромното подводно вулканично изригване и цунамито, които засегнаха в събота тихоокеанската държава Тонга.

Изригването изпрати в небето дебела пелена от пепел, която замърси водните запаси, прекъсна комуникациите и първоначално попречи на наблюдателните полети да оценят степента на щетите.

Но в понеделнк самолетите от Нова Зеландия и Австралия най-накрая успяха да излетят.

Още по темата

15 яну 2022 17:43

29

Видеоклиповете, споделени в социалните медии след изригването в събота вечер, показаха как хората тичат към по-високи места, докато високите вълни удрят крайбрежните райони и си проправят път към вътрешността на страната, а небето потъмнява от пепел. Звукът от природното бедствие се чуваше чак в Аляска, пише „Гардиън“.

До неделя вечерта все още нямаше официални съобщения за ранени или смъртни случаи, а комуникациите бяха ограничени, предава БГНЕС.

Изданието посочва, че британка, която живее на Тонга от около 2015 г., е била отнесена от цунамито на плажа.

Семействата извън Тонга отчаяно чакаха новини, тъй като комуникациите в по-голямата част от страната останаха прекъснати, близо 48 часа след огромното изригване на подводния вулкан, което се чу и усети на повече от 2000 км.

В неделя кабинетът на Тонга проведе кризисно заседание и поиска помощ, съобщиха от кабинета на Зед Сеселя – австралийски министър за Тихоокеанския регион.

В понеделник сутринта от Австралия за Тонга отлетя наблюдателен самолет, който да оцени щетите по критичната инфраструктура като пътища, пристанища и електропроводи и да определи следващата фаза на усилията за реагиране. Полетът се забави поради облака от пепел, покрил Тонга, но в крайна сметка излетя.

Самолет „Orion“ на Кралските военновъздушни сили на Нова Зеландия също успя да излети от Окланд в понеделник, за да оцени първоначалните щети в района.

Агенциите за помощ съобщиха, че гъстата пепел и димът са накарали властите да помолят хората да носят маски и да пият бутилирана вода.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фармацевт: Цените на лекарствата ще се увеличат с до 20%

Снимка: БГНЕС „Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти – той отразява инфлацията“. Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.  „Законът обаче ограничава увеличаването на цените […]