Израелци се бият заедно с полка „Азов“

NetNews

„Израелски наемници“ се бият в Украйна в редиците на полка „Азов“, определян от Москва като „нацистки“, заяви днес руската дипломация, която говори за предполагаемата „еврейска кръв“ на Хитлер и това отприщи бурна полемика, предаде Франс прес.

„Ще кажа нещо, което израелските политици без съмнение не искат да чуят, но вероятно ще ги заинтересува. В Украйна израелски наемници са на страната на екстремистите от „Азов“, заяви говорителката на руската дипломация Мария Захарова в интервю за радио „Спутник“.

Създаден през 2014 г. от крайнодесни екстремисти, преди да бъде включен в редовните сили, украинският полк „Азов“ се наложи като един от най-яростните противници на руските сили, които от 24 февруари насам водят военна офанзива срещу Украйна, посочва АФП.

Неговите членове, наред с други украински бойци, отказаха да сложат оръжие в обсаденото югоизточно пристанище Мариупол. Там последните защитници на града са се окопали в металургическия комбинат „Азовстал“, срещу който вчера руските сили започнаха офанзива,пише АФП..

Герои за мнозина украинци, членовете на „Азов“ са представяни от Русия като „фашисти“ и „нацисти“, извършващи зверства.

Като твърди, че израелци се бият редом с „Азов“, Москва продължава да подхранва полемика, започнала, след като ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров заяви в неделя, че Адолф Хитлер имал „еврейска кръв“ – теория, отречена от историците.

Това изказване предизвика гнева на Израел, който го нарече „скандално, непростимо“ и „ужасна историческа грешка“.

Снощи руското министерство на външните работи раздуха огъня като обвини Израел, че „подкрепя неонацисткия режим в Киев“.

Украинският президент Володимир Зеленски е евреин, отбелязва АФП.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Левски официално се връща към корените си

Днес официално беше основано сдружението „Левски на левскарите”. Датата 4 май не е избрана случайно, това е рождението на легендата Георги Аспарухов. На 24 май, когато е рожденият ден на клуба, мажоритарният собственик Наско Сираков ще обяви повече подробности около идеята и ще призове „синята” общност да се включи към […]