Израел разпуска парламента

NetNews

Израелските законодатели днес гласуваха в подкрепа за разпускането на парламента на предварителен вот, с което поставиха началото на процедура, която ще изпрати страната на пети общонационални избори в рамките на само три години, предаде Асошиейтед прес.

Днешното гласуване беше първата стъпка от редица процедури преди официалното разпускане на правителството. То дойде два дни след като премиерът Нафтали Бенет обяви, че разпуска след малко повече от година на власт своята управленска коалиция, съставена от осем партии с разностранни идеологии. Историческата коалиция, която свали от власт дългогодишния лидер Бенямин Нетаняху, през последните месеци беше разтърсвана от вътрешни борби и напускания на депутати. В нея участваха подкрепящи мира партии, работещи заедно с палестинците за създаване на две отделни държави, войнствени ултранационалисти, които се противопоставят на създаването на палестинска държава, и малка ислямистка фракция, която беше първата арабска партия, станала част от израелско правителство.

Редица предложения за разпускане на парламента бяха приети с огромно мнозинство от 120-те депутати в израелския Кнесет. Все още трябва да бъде окончателно одобрено с гласуване поне едно от предложенията за разпускане на парламента и това се очаква да се случи идната седмица. След това Бенет ще подаде оставката си и ще предаде премиерската си позиция на своя съюзник външния министър Яир Лапид. Очаква се, че новите избори ще бъдат произведени през октомври.

Миналата година Бенет и Лапид сформираха своята коалиция от партии, които бяха обединени единствено от противопоставянето си на Нетаняху, след като през 2019, 2020 и 2021 г. бяха проведени четири поредни изборни кампании, след които нито една партия не успя да постигне убедителен резултат. Парламентът беше разделен между депутатите, подкрепящи правителство на Нетаняху, и тези, които отказаха да го подкрепят, докато той все още беше подсъдим по дела за корупция.

Срещу Нетаняху се водят три дела по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкуп. Той отрича да е извършил нещо нередно и многократно определи обвиненията като част от лов на вещици, целящ да го свали от власт.

По информация от социологически проучвания, публикувани вчера, партията „Ликуд“ на Нетаняху ще остане най-голямата в парламента, но пътят към сформирането на коалиционно мнозинство остава неясен.

Източник: Асошиейтед прес

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Борислав Михайлов даде скандално интервю пред роден спортен сайт

Борислав Михайлов даде едно от най-шокиращите си интервюта, откакто е президент на БФС, колкото и рядко да излиза в публичното пространство. Той говори пред родното спортно издание Gong, където със завидна лекота пренебрегна двете най-наболели теми в българския футбол – връзката му с боса на „черното тото“ – Дан Тан, […]