Израел се обгражда със защитна „лазерна стена“ срещу вражески ракети

NetNews

Израел ще се обгради с отбранителна „лазерна стена“, като новата технология за прeхващане на ракети ще бъде готова до една година, обяви премиерът Нафтали Бенет в реч в Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив преди дни.

Израелската армия (ЦАХАЛ) ще започне да използва лазерната система за прeхващане през следващата година, първо експериментално, а след това и оперативно, започвайки от южната част на страната, посочва в. „Джерузалем пост“.

„Това ще ни позволи в средносрочен и дългосрочен план да обградим Израел с лазерна стена, която ще ни защитава от ракети, снаряди, безпилотни летателни апарати и други заплахи, което по същество ще отнеме козовете, които нашите врагове имат срещу нас“, каза Бенет.

Още по темата

15 май 2021 23:00

148

Израел смята ядрената програма на Иран за своя грижа номер едно. Въпреки че Техеран постоянно отрича да се стреми към създаване на ядрена бомба, Израел следи с напрежение възобновяването на преговорите във Виена за съживяване на ядреното споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран срещу отмяна на санкциите срещу страната.

Притесненията на Ерусалим са продиктувани от непрекъснатия процес на развитие на иранската ракетна програма – Техеран разполага вече с няколко модела балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, които биха стигнали Израел за по-малко от 15 минути. Сред тях са „Хорамшахр 2“ с обсег до 2000 км и „Шахаб-3“.

Израелската армия оценява като сериозно притеснение за страната заплахата от ирански конвенционални ракети. Въпреки многопластовата си противовъздушна отбрана Израел може да не е в състояние да се справи с интензивните ракетни обстрели от Иран и неговите марионетни групировки като „Хизбула“ в Ливан или шиитските милиции в Ирак, коментират експерти.

Още по темата

3 окт 2021 17:23

20

Терористични групировки в ивицата Газа като „Хамас“ и „Ислямски джихад“ вече са изпробвали способността на „Железен купол“ да се справи с интензивен обстрел, включително по време на войната през май, когато групировките изстреляха над 4000 ракети и минометни снаряди по цели в Израел.

След операцията „Пазител на стените“ служители на ЦАХАЛ призоваха производителите на отбранителни продукти да ускорят работата си по лазерните системи и до средата на следващата година поне една от тях да влезе в експлоатация. Според в. „Аарец“ до 2024 г. се планира да бъдат доставени още три системи. И четирите трябва да бъдат разположени първо в южната част на Израел.

Защитният чадър на Израел, който противодейства на нарастващите ракетни заплахи, включва системата „Железен купол“, предназначена за сваляне на ракети с малък обсег; системата „Стрела“ („Ароу-2 и Aроу-3), която прехваща балистични ракети извън земната атмосфера; и системата за противоракетна отбрана „Прашката на Давид“, която е предназначена за прехващане на тактически балистични ракети и ракети със среден и голям обсег, както и крилати ракети, изстреляни от разстояние 40-300 км.

Още по темата

2 юни 2021 21:25

33

Тези системи обаче са скъпи, като ракетите-прехващачи струват от десетки хиляди до милиони долари всяка – за защита от ракети, изстреляни от Ивицата Газа, чиято стойност е несравнимо по-ниска.

В тази връзка премиерът Бенет подчерта:“ „Това уравнение няма смисъл. То позволява на [терористите] да изстрелват все повече и повече ракети, а ние да хвърляме много милиони за „мълниеносен удар“ и милиарди по време на кампания. Решихме да променим това уравнение и то ще бъде променено само след няколко години“.

По неговите думи „с тази нова програма Израел има за цел да си гарантира прехващането на ракета или снаряд с електрически импулс, който струва няколко долара“.

Така страната му „ще отслаби огнения пръстен, който Иран е изградил по нашите граници“.

Израелският премиер изрази опасения от успешно приключване на преговорите във Виена за съживяване на ядрената сделка с Иран от 2015 година. Според него стане ли това, „милиарди долари ще потекат към иранския режим, което означава повече ракети, повече безпилотни летателни апарати, повече терористични клетки, повече кибератаки и пропагандни операции“.

Стратегията на Израел за отпор срещу Иран ще остане в сила независимо от резултатите във Виена, защото „дори и при споразумение, смятаме, че иранците ще продължат да бъдат иранци“, добави Бенет.

Освен това премиерът изтъкна, че клаузите за срока на действие на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г., което делегациите във Виена се опитват да съживят, изтичат след кратко време, в края на 2030 г.

При речта си Бенет отбеляза – в залата присъстваше и посланикът на САЩ Том Найдс – че интересите на Вашингтон и на Ерусалим „не винаги се припокриват“.

„Техният интерес към нашия регион намалява“, каза Бенет за американците. „В момента погледът им е насочен към границата на Русия и Украйна, а в дългосрочен план те са в стратегически конфликт с Китай.“

Вече „няма един световен полицай“, каза израелският премиер. „На геополитическата арена не съществуват вакууми“, заяви Бенет. „Всяко място, което се освободи, веднага се заема. Мястото на Съединените щати в региона може да бъде запълнено – не дай си Боже – от сили на терора и омразата, но то може да бъде запълнено от Израел.“

Дирекцията за научни изследвания и развитие на министерството на отбраната (MAFAT) работи по две лазерни системи.

„От момента, в който лазерът прехване целта, минават няколко секунди, преди тя да бъде свалена“, казва ръководителят на MAFAT бригаден генерал (о.р.) д-р Дани Голд пред „Джерузалем пост“ в неотдавнашно интервю, в което допълни, че такава система ще се използва заедно с „Железен купол“. Той обаче посочи, че ще минат още няколко години, преди да бъде пуснат в действие прототип, но изрази надежда, че след още едно десетилетие MAFAT ще разполага със система, която може да сваля цели с голям обсег.

Една от системите, които се разработват съвместно с Rafael Advanced Defense Systems, е в напреднал стадий на изследване и разработка. Това е наземно базиран лазер с голяма мощност, който ще бъде интегриран с „Железен купол“. Успоредно с това MAFAT работи с Elbit Systems по въздушно базиран лазер с голяма мощност.

През юни израелското министерство на отбраната извърши успешна серия от прехващания на дронове с лазерна система с въздушно базиране, инсталирана на граждански самолет.

По време на изпитанията високомощната лазерна система, която беше инсталирана на граждански самолет „Чесна“, унищожи няколко дрона на различни разстояния и височини. Според министерството Израел е сред първите държави в света, които успяват да интегрират лазерна технология в самолет и да прихващат цели в оперативен сценарий.

Изпитанията са първата фаза от многогодишна пилотна програма на MAFAT и Elbit Systems за разработване на лазерна система с въздушно базиране за справяне с редица заплахи, пред които е изправен Израел, включително обстрел с ракети с голям обсег.

Методът на прехващане с помощта на базиран във въздуха мощен лазер има много предимства, включително ниска цена на опериране, възможност за ефективно прехващане на заплахи с голям обсег на голяма височина независимо от метеорологичните условия и възможност за защита на обширни територии.

В интервю за в. „Глоубс“ началникът на отдела за планиране на Генералния щаб на армията бригаден генерал Еял Харел заяви, че системата вече е в много напреднал стадий, като окончателните тестове ще се проведат в началото на тази година.

„Успяхме да стигнем някъде, където никой друг в света не е успял да достигне“, каза той. „Веднага след като финалните изпитания приключат успешно, ще започнем серийно производство на лазерните системи, което в рамките на две години ще ни постави в различна оперативна точка, особено по отношение на ивицата Газа.

„Следващият етап ще бъде миниатюризацията, намаляването на производствените разходи за наземните системи, а също и превръщането им във въздушни“, каза Харел. „Тук участват големите отбранителни компании. Лазерът е следващото нещо – това наистина е „Междузвездни войни“.

„Таймс ъв Израел“ посочва, че в подкрепа на идеята за създаване на новото въоръжение министерството вижда висока първоначална цена – стотици милиони долари – но минимални разходи при употреба, което означава, че в крайна сметка ще стане рентабилна. Освен това, доколкото системата е свързана с електричество, тя никога няма да изчерпи боеприпасите си – потенциален проблем за „Железен купол“, който може да носи само ограничен брой ракети-прехващачи.

Според министерството през следващата година MAFAT, в сътрудничество с компаниите Elbit и Rafael, ще създаде три версии на лазерната система: статична наземна система, която може да бъде разположена по границите на Израел, за да защитава близките селища; система, която може да бъде натоварена на мобилна платформа, за да защитава войските на терен; и система, която може да бъде прикрепена към самолети, за да се заобиколи проблемът с видимостта, като се постави над облаците, и за да се увеличи значително обхватът на действие.
/БТА/

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бенедикт XVI поиска прошка за посегателствата над деца

Бившият папа Бенедикт XVI поиска прошка за сексуалните посегателства над деца, извършени по времето, когато е заемал висши длъжности в католическата църква. „За пореден път мога само да изразя пред всички жертви на сексуални посегателства дълбокия си срам, дълбоката си скръб и сърдечната си молба за прошка“, заяви 94-годишният духовник […]