Изригването на вулкана край Тонга – по-мощно от бомбата над Хирошима

NetNews

Вулканично изригване в Тонга, което предизвика цунами, e било стотици пъти по-мощно от атомната бомба, която САЩ хвърля над Хирошима по време на Втората световна война, сочат данни на НАСА.

Изригването „заличи“ вулканичен остров на север от столицата на Тонга Нукуалофа, съобщава агенцията.

Тонга казва, че повече от четири пети от населението е било засегнато от цунамито и падащата пепел.

Потвърдено е, че трима души са загинали при цунамито миналата седмица.

Преди изригването вулканичният остров Хунга Тонга-Хунга Хаапай беше два отделни острова, присъединени от нова земя, образувана през 2015 г.

НАСА казва, че изригването е било толкова мощно, че цялата нова земя е изчезнала, заедно с „големите парчета“ от двата по-стари острова.

Широко разпространените емисии на вулканична пепел, газове и частици от изригването се оказаха огромно предизвикателство за официалните лица на Тонга.

Непосредствено след изригването и цунамито имаше опасения, че водоизточниците са били замърсени от дебелата пепелна покривка, което увеличава риска от заболявания като холера и диария. Служителите обаче отбелязаха, че тестовете през последните дни са констатирали, че подземната и дъждовната вода са безопасни за пиене.

Но фината вулканична пепел и емисиите продължават да представляват риск за общественото здраве. Излагането потенциално може да причини затруднено дишане, да засегне сърдечно-съдовата система и да раздразни белите дробове, очите и кожата.

В актуализация правителството каза, че 62 души на Манго, един от най-тежко засегнатите острови, трябва да бъдат преместени на външния остров Номука, „след като са загубили домовете си и всичките си лични вещи“.

Правителството обаче добави, че много от тези жители могат да бъдат преместени отново на главния остров Тонгатапу поради липса на храна и доставки.

Спасителите са създали полева болница там, след като съществуващата клиника е била отнесена от цунамито.

Корабите и самолетите, превозващи чуждестранна помощ, пристигат в Тонга от миналата седмица, след като местните жители най-накрая успяха да изчистят от пепелта единствената писта на летището на острова.

Нова Зеландия и Австралия оглавиха международния отговор, използвайки своите военновъздушни и военноморски превозвачи, за да доставят вода, храна, хигиенни комплекти и палатки, както и оборудване за пречистване на вода и телекомуникационно оборудване.

Отдалеченият архипелаг беше отрязан за пет дни, тъй като експлозиите прекъснаха единствения оптичен морски кабел, доставящ интернет до острова.

Миналата седмица беше възстановена неравномерна телефонна линия, позволяваща „ограничени международни телефонни разговори“. Но дори комуникацията между Тонгатапу, главния остров, и външните острови остава „остро предизвикателство“, се казва в изявлението на правителството на Тонга.

Те добавиха, че тази седмица трябва да пристигне кораб, който да ремонтира кабела. По-рано фирмите изчислиха, че ремонтът на кабела може да отнеме до четири седмици.

Пристигането на чуждестранна помощ значително ускори потока от информация от засегнатия остров.

Поради опасенията от COVID работата по помощта все още се извършва от местни жители чрез групи като Червения кръст. Тонга, която на практика няма нито един случай на COVID, не е поискала чуждестранни хуманитарни работници да кацат в страната, за да предотврати огнище.

Но представителят на ООН в региона Сионе Хуфанга каза пред BBC, че това може да се промени предвид мащаба на щетите.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Икономист: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Консервативното планиране на приходите и очакванията за тяхното преизпълнение, амбициите за увеличение на капиталовите разходи са причината за големия бюджетен дефицит планиран за 2022 г. Това коментира Георги Ганев, икономист, член на бюджетната комисия в парламента, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. […]