Изследване: Възрастните хора по-често се заразяват повторно с коронавирус

NetNews

Няколко месеца след като са прекарали инфекция с коронавирус, повечето хора са защитени от повторно заразяване. Преболедувалите над 65-годишна възраст обаче се заразяват повторно много по-често, отколкото по-младите. Това сочат резултатите от обширно ново изследване от Дания, публикувани в специализираното научно списание The Lancet.

Повторното заразяване се случва рядко, но далеч не е изключено

Авторите на изследването са проучили огромно количество данни, събрани в Дания по времето на първата и втората вълна от пандемията. Безплатни PCR тестове за коронавирус там са били направени на над 4 милиона души през 2020 година, а резултатите са били подробно анализирани. Данните показват, че средно 0,65 процента от тестваните положително през първата вълна от пандемията са дали положителен резултат отново и през втората. В абсолютни числа това са 72-ма от общо 11 068 души. От септември до декември 2020 са извършени общо 525 339 PCR-теста.

Делът сред възрастните хора, които са дали положителен тест и през първата, и през втората вълна от пандемията, е 0,88 процента. Учените отбелязват, че това е значително по-висока стойност. Според тях хората, защитени от повторна инфекция сред преболедувалите над 65-годишна възраст, са едва 47 процента. Това означава, че тази възрастова група има едва 47 процента по-малък шанс да се зарази, отколкото тези, които изобщо не са имали контакт с вируса. При младите този процент е около 80.

Все още не е ясно колко дълго трае естествената имунна защита

"Нашето изследва потвърждава това, което и някои предишни работи вече са установявали – а именно, че "повторна инфекция с коронавирус е рядко срещана сред младите и здрави хора, но за по-възрастните съществува повишен риск от повторно заразяване", твърди един от авторите на студията – епидемиологът Стеен Етелберг от датския здравен институт SSI.

Колко дълго трае естествената имунна защита, която се изгражда след прекарване на инфекция, не може да се каже с точност. Възможно е обаче тя да продължава повече от половин година, казва една от авторките Даниела Михлмайер. "В нашето изследване не открихме индикации за това, че имунитетът, предпазващ от повторна инфекция, намалява през първите 6 месеца", казва тя. Тези резултати показват, че предпазните мерки, като носенето на маски и спазването на дистанция, са от ключово значение за по-възрастните хора, които вече са прекарали COVID-19. Датският анализ показва също, че ваксинирането е необходимо и при хората, които вече са били болни от COVID-19. Особено сред по-възрастните хора не може да се разчита напълно на наличието на траен естествен имунитет.

Ваксините са дълготрайното решение

В проучването от Дания не са били взети под внимание инфекциите с новите мутации на коронавируса. Към момента обаче британската мутация B.1.1.7 е отговорна за над 90 процента от всички нови инфекции в Дания. "Новите данни будят тревога", отбелязват в The Lancet британските учени Роузмари Бойтън и Даниел Алман. "Всички тези данни са потвърждение за това, че едва ли може да се разчита на сериозен защитен имунитет след естествено настъпила инфекция, както и че глобалната програма за ваксиниране ще се окаже трайното решение", обобщават те.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„БСП за България“: Здравеопазването не е стока, качествена медицинска помощ за всеки

Приоритетите на „БСП за България“ в сферата на здравеопазването разясниха пред лекари и медицински специалисти водачът на листата за Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин и лекарят от Спешно отделение на ямболската болница д-р Райно Георгиев. Като действащ медик д-р Райно Георгиев очерта основните виждания на левицата за реформа в здравеопазването: […]