Икономист: Инфлацията ще ни доведе до ръба на продължителна рецесия

NetNews

Ръстът в производствената инфлация ще изисква все повече увеличение на лихвените проценти и по-високи мерки от централните банки, което ще доведе всички до ръба на рецесия през 2023 г. Вероятно ще навлезем в сравнително тежка и продължителна рецесия. Това разкри икономистът Щерю Ножаров от БСК за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По думите му за българския бизнес това означава няколко неща. „В секторите с висока междуфирмена задлъжнялост, ще има фирми на ръба на фалит. При гражданите с кредити ще има усложнение. При програмирането на следващия бюджет вероятно няма да има възможност за пълноценно индексиране на доходите. Глобалното противопоставяне на САЩ и Китай води до разкъсване на веригите на доставки и все по-голямо капсулиране на отделни валутни региони“, посочи той.

Икономистът обясни и какво може да се направи. „Един бюджет трябва да бъде конструиран да намалява неравенствата, а не като сегашния – който дава на всички. Парите да бъдат получавани от тези, които имат нужда. Бързо трябва да се приеме дефиниция за енергийна бедност и да се оптимизират държавните разходи и програмното бюджетиране“, категоричен е Ножаров.

Според него тази година ще бъде по-лека икономически от следващата, когато светът ще бъде на ръба на рецесия. „Икономическият растеж на повечето държави в Европа ще бъде под 1%. Високата инфлация ще доведе множество проблеми – възможностите за финансиране на бизнеса и тези на домакинствата да изплащат дългове“, подчерта икономистът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Първан Симеонов: Всичко прилича на опит всеки от играчите да се отърси от възможната вина, че няма кабинет

„От няколко седмици насам всичко прилича на един опит всеки един от играчите да се отърси от възможната вина, тоест да не съм виновен аз, че не се е съставило правителство“. Това отбеляза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов от „Галъп“: „Всички от известно […]