Илияна Йотова: Първо гаранции от Скопие, а после „да“ от България за ЕС

NetNews

Според вицепрезидентa Илияна Йотова България не може да каже „Да“ за членството на Република Северна Македония в ЕС, докато страната ни няма достатъчно гаранции, разписани в конкретен и значещ документ на европейско ниво, който да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите.

Йотова коментира темата за Република Северна Македония пред журналисти в БАН, където участва на международна юбилейна конференция на Института за български език.

„България трябва да стои твърдо и категорично на своите позиции. Докато нямаме достатъчно гаранции, разписани в конкретен документ, който да бъде значещ документ на европейско ниво, да бъде взет предвид във всяка една стъпка по пътя на преговорите, България не може да каже своето „Да“, заяви Йотова.

По думите ѝ за съжаление, в Република Северна Македония все повече се затвърждават, включително на най-високо ниво, антибългарските позиции и няма никакво желание за диалог.

Тя добави, че „повече от оскъдни са резултатите от дейността на историческата комисия, която през изминалата седмица е била у нас, но ние нямаме никаква информация- т.е едва ли е направена стъпка в някаква посока, най-малко в положителна“.

Във връзка с доставките и цената на газа Йотова коментира, че към този момент няма информация какви са договорките, постигнати в САЩ, какво ще се случи след юни месец, как ще се осигури следващата зима и на каква цена.

„Както виждате, българският бизнес и икономика буквално са изтръпнали, защото те работят повече от половин месец, а едва преди два дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат. Такава непрозрачност и липса на информация не просто затруднява икономиката, а кара много от хората да затварят предприятията си, които след това много трудно ще отворят“, добави вицепрезидентът.

По думите ѝ трябва да се направи всичко възможно в България да няма политическа криза, защото това означава „едва ли още едно правителство в рамките на този парламент, а означава предсрочни избори“. Според нея усилията на всички институции и на всички разумни политици трябва да са насочени към това да защитят интереса на българските граждани.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Вучич: Кирил Петков ми обеща България да не създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес в интервю за ТВ Първа, че е получил обещание от българския премиер Кирил Петков, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия. Вучич заяви също, че Сърбия ще се бори максимално да продължи своята политика да не въвежда санкции срещу […]