Илиян Василев: Твърдението, че имаме най-ниски цени е спекулативно, защото при нас това, което е по-ниско, е акцизът

NetNews

Русия винаги е разчитала на разединението на Европа под една или друга форма. Това си личи в случващото се в газа, а сега ще го видим и в нефта. Всяка държава от Европа ще се опита да бъде изключение от санкциите срещу Русия относно внос на горива. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на Нова телевизия.

Експерти в студиото обсъждаха цените на горивата, какви са алтернативите на руските газ и нефт и как ще се отразят европейските санкции на българската и европейската икономика.
“Когато уравнението е решено отвън, дори и да спорим тук за маржове, няма голям смисъл. Когато някой защитава правото ни да заобикаляме санкциите, трябва да каже каква ще ни бъде ползата”, това коментира Илиян Василев по повод изказването на вицепремиера Асен Василев, че България може да поиска да е изключение от европейските санкции срещу Русия.

Той беше категоричен, че в България се търгува на цените на вноса. “У нас акцизът на дизела е най-нисък в Европа. В същото време разликата в цената между Българи и Румъния на колонка е в стотинки. Твърдението, че ние имаме най-ниски цени е спекулативно, защото при нас това, което е по-ниско, е акцизът. Разликата отива в посредникът”, обясни Начев, цитиран от novini.bg.

“Искам да кажа ясно следното: в последните 6-8 месеца българският пазар преди акцизи е най-ниският. Това е факт спрямо бюлетина на ЕС. В Румъния дизеловото гориво е само с няколко стотинки по-скъпо като акциз и на колонка”, каза Живодар Терзиев, председател на Българската газова асоциация. Според мен най-важната цел трябва да бъде рафинерията в Бургас да не спира работа. Ако трябва да внесем алтернативни и нови продукти, цената ще бъде с около 10 стотинки по-висока на едро.

“Тази история, че всичко е по-скъпо от руските горива, не е е вярна. Ние установихме, че не получаваме това, което трябва да получаваме”, категоричен беше Василев.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кантарджиев за мистериозния хепатит: Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави

„Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, изведнъж влошават общото си състояние – симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения“, заяви в „Денят […]