Има риск да бъдат загубени над 100 млн. лева европейско финансиране за подобряване качеството на въздуха

NetNews

Има риск да бъдат загубени над 100 милиона лева европейско финансиране за подобряване качеството на въздуха в българските общини. Причината за това е делото, което община Горна Оряховица води срещу Министерството на околната среда и водите, тъй като не е одобрена за финансиране по тази програма, съобщи БНР.

Горна Оряховица изпадна преди две години от одобрените общини за европейско финансиране за мерки за подобрение на атмосферния въздух.

Според общинската управа за Горна Оряховица не е признато, че над 70% от замърсяването идва от битовото отопление.

Общината загуби над 7 милиона лева. Кметът Добромир Добрев заведе съдебно дело срещу Министерството на околната среда и водите, което блокира програмата.

Пред депутатите от комисията по околна среда екоминистърът Емил Димитров заяви:

„Горна Оряховица оспорва, според мен изключително с право, че не е включена в списъка. В момента, ако ние минем съдебни дела, които в крайна сметка са примерно – започваме отначало процедурите, програмният период е приключен, никой няма да вземе и лев, ще загубим 100 милиона“.

Идната седмица е поредното заседание по делото във Върховния административен съд, посочи кметът Добромир Добрев.

Проблемът с блокираните над 100 милиона лева ще бъде поставен на парламентарен контрол, посочи депутатът от БСП Явор Божанков:

„Казусът с Горна Оряховица – кои точно средства са блокирани, ще пострадат ли други общини, за да можем да преценим какъв е рискът да бъдат загубени всички тези средства“.

За възможния вариант, за да не бъдат загубени парите, министър Емил Димитров заяви:

„Да подсигурим 7 милиона на Горна Оряховица и да отворим цялата програма“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Левски очаква още двама чужденци

Голяма е вероятността тази вечер към лагера на Левски в Хърватия да се присъедини нов футболист, който да вземе участие в утрешната проверка на "сините" с Подбескидзе, твърди "Sportal.bg". Футболистът е хърватин и играе на позицията ляв защитник, на която наставникът Славиша Стоянович търси опция за пролетния дял. В момента […]