Имотите в Ямбол са поевтинели

NetNews

Недвижимите имоти в Ямбол са поевтинели с 5.5 процента през миналата година. По спад на цените градът е на второ място в страната след Силистра /- 6.53 %/, като само в четири областни центъра се отчита такава тенденция. Във всички останали градове имотите са поскъпнали. Това сочи анализ на сектора на недвижимите имоти, изготвен от екип на Райфайзенбанк.

Имотите са поскъпнали най-много в Перник и Сливен през миналата година. Цените на жилищата в двата града през 2020 г. са се повишили с по 10,83% спрямо предходната 2019 г. За сравнение ръстът на цените в София за същия период е 4,6%.

Според данните средната продажбена цена в София е 1200 евро/кв.м. Най-скъпата локация в столицата продължава да бъде районът около Докторския паметник (средно 2430 евро/кв.м) и кв. „Иван Вазов“ (средно 1970 евро/кв.м), а най-достъпни са жилищата в кварталите „Модерно предградие“ (870 евро/кв.м) и „Орландовци“ (850 евро/кв.м).


В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 евро/кв.м (ръст от 3.5%), във Варна – 870 евро/кв. М (+2.4%), и Пловдив – малко над 800 евро/кв.м (+4.7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 евро/ кв.м, и Видин – 350 евро/кв.м.


Прави впечатление, че в по-малките областни градове се отчитат по-високи ръстове в сравнение с големите градове. Освен в Перник и Сливен имотите поскъпват с над 10 на сто и в Плевен и Монтана. В резултат на мерките за изолация търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места – в селата около големите градове, край морето и в планински райони, се посочва в анализа.


Пазарът бе подкрепен от продължаващата тенденция на спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити, които и през кризисната 2020 г. също отбелязват ръст. По данни на БНБ към края на 2020 г. има активни около 172 000 жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв. спрямо 164 500 активни кредита за 10.7 млрд. лв. към края на 2019 г.
„Въпреки че към момента пазарът на жилища изглежда „имунизиран“ срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите. Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията“, се казва още в анализа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БХРА с жалба във ВАС срещу затварянето на СПА центровете и хотелските заведения

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) за нанесени щети заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 18 март, с която затвори СПА центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, но без държавата да предложи каквито и да е компенсации […]