Архитектите настояват за конкурс за Национална детска болница

NetNews

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за стриктно спазване на утвърдените европейски практики при реализацията на бъдещата Национална детска многопрофилна болница. Това означава да бъдат изпълнени последователно всички етапи в процеса по инвестиционно проектиране и строителство на новата сграда. Официалната позиция на професионалната организация е изпратена до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на 17 юли 2021 година.

Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света.

Да бъде проведен открит архитектурен конкурс за изработване на идеен проект на бъдещата болница, настояват от КАБ. Целта е да има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които да бъде избрано най-оптималното решение. Конкурсът ще осигури по-широка публичност и прозрачност още в първоначалния етап на процеса.

След успешното преминаване на тези етапи и изясняване на всички жизненоважни параметри на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането ѝ.

Предметът, обемът и условията на сключения в момента договор за инженеринг на Националната детска болница касаят само реконструкция на незавършения строеж, която не може да се реализира поради законови ограничения. Затова е недопустимо в рамките на същата обществена поръчка да се премахне съществуващия строеж и да се пристъпи към изцяло ново строителство. Новият предмет и обем на договора изискват провеждане на нова процедура за обществена поръчка съгласно действащите разпоредби на ЗОП, категорични са от професионалната организация.

„Бихме искали да обърнем внимание, че провеждането на инженеринг би било подходящо при наличие на предварително одобрен от възложителя инвестиционен проект, тъй като тогава участниците в процеса имат яснота за обема, сложността, количеството и стойността на строително-монтажните работи, които трябва да се извършат. Едва тогава цената на бъдещата сграда добива конкретни измерения и публичният ресурс, който трябва да се осигури, е прозрачно определен. Към момента на откриване на поръчката за инженеринг на Националната детска болница, обаче не само нямаше одобрен инвестиционен проект и количествено – стойностни сметки за обекта, но нямаше концепция, задание и техническа спецификация за проектиране, такива каквито изисква законът и европейската практика при изпълнение на подобни здравни заведения. Не беше осигурена конкурентна среда, която да провокира най-добрите проектантски решения, чрез конкурс за проект. Стои въпросът как така, без да са създадени и одобрени тези основополагащи за изграждането на болницата документи, „на сляпо“, се определя цена за изпълнение и държавата се задължава да похарчи огромни финансови средства? Как така цената от приблизително 94 млн. лв. на договора за инженеринг, остава една и съща както при заложената в него реконструкция на стария строеж, така и при оповестените впоследствие идеи да се изгради изцяло нов строеж с различна конфигурация и много по – малка застроена площ?“, пише в позицията на КАБ.

На 30 септември 2019 г. КАБ внесе жалба във Върховния административен съд за спирането на обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Всички аргументи за лошото планиране, подготовка и провеждане, за невъзможния предмет на обществената поръчка от 2019 г. и за неефективното разходване на публични средства в тази процедура, се доказаха във времето.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Със 150 км в час е шофирало момичето, предизвикало катастрофа с жертва край Кочан

Със 150 км в час е шофирало 17-годишното момиче, което предизвика тежък инцидент с жертва край Кочан, предава БНТ. Прибирайки се от заведение в съседното село Ваклиново, 17-годишната шофьорка вдигнала около 150 км/ч, загубила управление над мощния автомобил и се ударила в дърво извън пътя. Няма опасност за живота на […]