Българско село се превърна в smart village

NetNews

Пловдивското село Куртово Конаре вече е smart village – част от умните европейски села. Основната заслуга за това е на местното читалище „Любен Каравелов“. Служителите му работят близо една година по проекта. „В конкуренция на 734 европейски села, подадохме формуляр, който беше обемист и трябваше да представим идеи за развитието на нашето село, а също и много други неща. През юли 2020г. бяха избрани 16 селища, имаше 5 пилотни и така одобрените станаха 21. Тогава бе избрано българското село Брестово – обл. Ловеч – като по-малко и планинско/част от критериите/“, разказват участниците в проекта, цитирани от Trafficnews.bg.

„През септември дадоха шанс на всички останали да се включат, като сами изработят своя стратегия на селото. Работейки в екип и с редовни консултации с хора от общността – представители на кметство, бизнес, граждански сектор, изработихме нашата Стратегия за развитие на Куртово Конаре. Получихме отговор, че стратегията ни е сред още 19 – одобрена и впечатляваща, като по този начин ние ще бъдем включени в проект Smart Rural 21 и Куртово Конаре ще бъде на картата на умните европейски селища“, допълват те.

На втория етап са се регистрирали 185 селища от 23 страни от ЕС и 2 – извън ЕС. Темата за smart villages е актуална и заема своето място в Общата селскостопанска политика на ЕС. Оказа се, че само в България засега все още няма реакции и идея за включване в бъдещата ПРСР, но се надяваме да се осмисли ролята на местните общности и да се заработи в тази посока в близките няколко месеца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето на колко осъдиха дрогирания украинец, убил бременна и приятеля ѝ на пътя

Четири години и осем месеца затвор за дрогирания украинец, който през 2018 година уби бременна жена и нейния приятел. Инцидентът стана на автомагистрала „Тракия”, припомня NOVA. Ивайло Минчев и Северинa Коралска пътували за поредния преглед при гинеколог в столична болница. Шофьор на ТИР обаче навлиза в насрещното и удря челно […]