Големи предприемачи в битка за най-голямата обществена поръчка в Банско

NetNews

Строителни акули от Благоевград, Симитли и София влязоха в битка за най-голямата обществена поръчка, обявявана в община Банско през последните години – за близо 14 млн. лв. За сравнение, бюджетът на общината за цялата 2021 г. е 29 млн. лв.

Става въпрос за проектирането, строителството и авторския надзор на общинския път от Банско до хижа „Вихрен“, чиято прогнозна стойност е 11 069 503 лв. без ДДС, уточнява Struma.bg. В битката за апетитния обект фирмата на благоевградския строителен предприемач Николай Галчев – „Галчев Инженеринг ЕООД, се изправя срещу ДЗЗД „Банско 2021“, което е обединение на регистрираното в Симитли „Грома Холд“ ЕООД, чийто собственик на капитала е Христо Савев, „Авон 5“ ООД на Йордан Еринин, Георги Бенин, Иван Еринин и Георги Златев от Банско, и софийското „ПСТ Груп“ ЕООД на Камен Кичев, Петко Хитров и Даниел Димитров.

Пътят, който трябва да се ремонтира, е строен през 70-те години на миналия век и е с дължина 15,060 км. Изискването е ремонтните дейности по него да приключат за не повече от 270 календарни дни. Трасето преминава през територията на Национален парк „Пирин“, извън регулационните граници на град Банско, и по тази причина в проектодоговора с бъдещия изпълнител е включена и дълга клауза, изискваща опазването на флората и фауната в парка. Обектът е доста сложен за изпълнение – трасето преминава изцяло през планински терен с голям надлъжен наклон, с денивелация от 940 метра между началото и края на пътя. Напречният габарит на пътното платно варира от 2×2,50 м до 2х3,00 м.

През годините са извършвани текущи ремонти и преасфалтиране на отделни участъци с плътен асфалтобетон с дебелини 4-6 см, но кръпките са амортизирани, както и съществуващите водостоци и напречни отводнители, които са частично запушени. На места има монтирани ограничителни системи за пътища, които са корозирали и огънати. Настилката в по-голямата си част е с хлътвания, пропадания и множество пукнатини, има и предполагаеми свлачищни процеси.

Любопитно е, че поръчката е с опция за отложено изпълнение, защото Банско няма пари за ремонта. Общо тази година в бюджета ѝ има заложени само 9 млн. лв. за кърпежи на всички пътища в общината. Общинската управа все пак се надява да успее да получи европейско или държавно финансиране, защото става въпрос за основната пътна артерия на хилядите туристи, идващи през зимата в курорта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проговориха близките на кандидат-депутата, обвинен за търговия с гласове

По-строга мярка за неотклонение за обвинения за търговия с гласове Сергей Димитров от Петрич ще поиска Софийската градска прокуратурата. Само той е на свобода срещу "подписка " от 5-мата обвиняеми за купуване на гласове. Престъпната схема беше разбита преди дни, а прокуратурата оповести подробности вчера. Сергей Димитров е кандидат – […]