Ето с колко скача месечният ипотечен заем

NetNews

Между 20 и 50 лева месечно е оскъпяването на вноските за ипотечните кредити, които са били обект на частичен мораториум заради пандемията. "Вноските при отсрочените потребителски кредити също ще бъдат по-високи. Припомняма, че срокът, в който бе възможно частично или напълно да отложим своите задължения, изтече в края на месец март. Частичният мораториум за последните разсрочени плащания обаче изтича през декември", казва управителят на "КредитЦентър" Тихомир Тошев, цитиран от БНР. 1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края на февруари, сочи последната официална статистика на Българската народна банка (БНБ).

„Хората, които не са успели да се справят със затрудненията си във връзка с изплащането на техните кредити, продължават да имат възможността да се свържат с финансиращата ги институция, да съобщят, че при тях затруднението продължава и да потърсят някакво индивидуално решение“, подчерта Тошев, акто допълни, че банките вече са готови с предложения за подобни ситуации. Той бе категоричен, че ако първата ни възобновена вноска трябва да е в началото на май, но не е ясно дали ще можем да я погасим, е по-добре веднага да потърсим банката.

"Не съветвам за погасяването на едни кредити да вземат нови кредити, пък били те и безлихвени", коментира кредитният консултант. Освен това, още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката. Затова той съветва, ако се наложи да договорим нова отсрочка, то тя да бъде максимално кратка, защото в противен случай, ни очаква ново оскъпяване.

Над 90% от кредитополучателите обаче ще успеят да се справят с плащанията след мораториума.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Медицински сестри стават членове на СИК в COVID отделение

Поради липса на желаещи, медицински сестри стават членове на Секционната избирателна комисия, която ще бъде разкрита в ямболската многопрофилна болница за COVID болните пациенти, разкри бТВ. Всички медицински сестри са минали на обучение през РИК Ямбол и нямат притеснения, защото знаят как се работи с болни от коронавирус. В секцията […]