„Замразиха“ кадастралната цена на имотите

NetNews

Латвийският сейм прие законодателни поправки, съгласно които действащите кадастрални цени на недвижимите имоти няма да се променят до 1 януари 2025 г.

„Не трябва да се допуска повишаване на кадастралната цена на имотите, докато Сеймът и правителството не се договорят за сериозна реформа в данъчната система, която да гарантира на собствениците и бизнеса справедлив размер на данъчната тежест“, казва председателят на правата комисия към латвийския парламент Юрис Юрашс.

В Латвия на база на кадастралната оценка се определя данък „Сгради“. Планира се промяната на базовата кадастрална стойност в периода 2025-2028 гг. да бъде гласувана от депутатите до юни 2023 г.

Цените на някои видове жилища в Латвия отчитат поскъпване от началото на текущата година. Така например, т.нар. „сиви жилища“ са поскъпнали с 1.6% за периода януари-май 2021 г., отчитат местни агенции за недвижими имоти .Увеличаването на цената се наблюдава във всички райони на Рига, като основната причина е дефицитът в предлагането. Тенденцията за намаляване на предложенията датира от края на 2020 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Забравен от днешна България славен войвода е увековечен в песните на македонските българи

Явор Чучков разказва за знаменития български революционер от Македония Ефрем Чучков и неговите потомци, за създателя на проектите на Софийското метро Иван Чучков, за понятието „македонец”, за предавания от поколение на поколение идеал на Македонската революционна организация, за някои свои препоръки относно позицията спрямо македонската държава и за гнева на […]