Как пандемията промени градовете

NetNews

Пандемията от коронавируса принуди хората да живеят в дома си, а светът им се затвори в рамките на квартала. Мегаполиси и столици като Париж, Милано, Амстердам, Отава, Сиатъл бяха принудени да приемат концепцията за град на 15 минути (т.е. разстоянието от дома, до което имат право да се придвижват).

Идеята за „кварталната единица“ не е нещо ново. Тя предложена от архитекта Кларънс Пери преди век. Тя обаче не се реализира поради мощното навлизане на автомобила като превозно средство. Последното води буквално до визуалното преобразуване на града.

Идеята всичко да се прави, т.е. да живеем буквално в диаметър от 15 минути от дома от една страна е добра, но от друга води след себе си редица минуси. Тя създава риск от гетоизиране и задълбочаване на неравенството. Също така противоречи на природата на града като място на свободното движение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Северна Македония очаква решение след изборите в България

Северна Македония ще намери решение на въпроса с България след изборите в страната. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Слободен печат. Мнението на Заев е, че за страните от Западните Балкани няма алтернатива на влизането в ЕС. Посочва се, че реформите в страната се правят за доброто на […]