Община иска 42 000 лв. наем от заведение за периода на локдаун

NetNews

"Имаме заведение в гр. Пловдив на централната главна улица. За периода на второто затваряне Община Пловдив, която е собственик на сградата, ни начисли със задна дата всички наеми и лихви към тях, общо: 41 855.75 от които 1626.85 лихви и 40 228.90 лв. наеми. Многократно изпратихме молби до общинските съветници и кмета, стигнахме дори до омбудсмана. Резултатът е второ писмо от общината, в което ни приканват в 14 дневен срок да платим цялото задължение или отиваме на съд и ни прекратяват договора. Докато пишехме молби внасяхме частично суми по задължението. Но то е голямо, наемът е около 9000 лв на месец и не можем да го погасим при нулеви обороти, кредити…., знаете как е. Каква е тази нелепост, държавата да те затваря и отнема правото ти на работа, а после да те даде на съд затова, че изпълнявайки разпоредбите не можеш да платиш задълженията си???". Информацията, публикувана на страницата на Сдружението на заведенията в България, стана причина за стотици коментари и вълна от възмущение.

Не закъсня и реакцията на община Пловдив:

През 2016 г. Кръстина Куртокулларъ сключва договор с Общината, когато на търг печели обекта за 8424 лв. месечен наем с ДДС. По онова време сградата била в рушащо се състояние, а тя и съпругът ѝ теглят инвестиционен кредит и я реставрират за тяхна сметка.

“В момента и банката ни притиска, притиска ни и Община Пловдив, собственик на сградата. Досега винаги сме работили добре с тях, но преди дни получихме писмо, в което пише, че ако до 14 дни не изплатим сумата от наемите за изминалите месеци, начислени със задна дата на обща стойност 41 855,75 лв. (1 626,85лв.-лихви и 40 228,90лв.-наем), ще ни пратят на съд и ни отнемат правото да сме наематели на сградата”, казва Кръстина Куртокулларъ, цитирана от TrafficNews.

Наемателката се обърнала към кмета, общината и Омбудсмана с молба за съдействие. Тя споделя още, че е кандидатствала по всички възможни програми за обезщетение, като е била одобрена само по т.нар. “60 на 40”, от две още чака решение. За първия локдаун, започнал 13 март 2020 г. и продължил два месеца, абсолютно всички задължения към Община Пловдив са били опростени, коментира тя. В това число влиза и тротоарното право.

“Това не е обезщетение, това е съвсем очаквана и адекватна мярка. Ние не използваме тези тротоари. Аз искам само да помоля- щом ще ни затваряте, не ни карайте да плащаме наем за нещо, което генерира нулев доход и за нас. Не бягаме от отговорността да плащаме, даже бяхме погасили близо 10 000лв. от дължимите 42 000лв. още преди да получим писмото”, казва Куртокулларъ.

Заместник-кметът по „Финанси и стопански дейности” Величко Родопски коментира, че ще бъде внесено предложение за гласуване от Общински съвет за облекчение на наемите. Това ще се случи едва след като бъде изготвен анализ за приходите и загубите на Общината, на база който ще се реши как да бъде коригиран наема.

“Тогава ще се реши дали Кръстина Куртокулларъ ще бъде обезщетена изцяло или процентово от наемите за 2021 година. За 2020 година вече няма какво да се направи, тъй като годината е финансово приключена. Но тук имаме търговско споразумение, категорично обаче ще можем да предложим разсрочване на наема за изминалата година. Конкретно на тази фирма сме опростили 30 435 лв.“, коментира Родопски. Той добави, че с решение ще бъдат опростени всички такси за тротоарно право за 2021 година до 31 май. Сумата, която това спестява на бизнеса, е около 550 000 лв. “Ние бяхме и първата Община, която отмени наемите на общински имоти през първия локдаун, с което облекчихме бизнеса с около 400 000лв. за целия град", заяви Родопски.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

76-годишен преби жена си, отказала му секс и с мъки я изнасили

76-годишен старец от санданското село Катунци преби съпругата си и я изнасили. С травми по тялото възрастната жена потърсила лекарска помощ, засрамена от случилото се, съобщи Struma. com. Инцидентът станал завчера вечерта. Близките на жертвата на безмилостния похот на един старец, незабавно го наклеветили в полицията и ченгетата го задържали. […]