Правителство с интерес към исторически имот

NetNews

Полското правителство планира да купи лятната къща на Нобеловата лауреатка Мария Кюри в парижкото предградие Сен-Реми-ле-Шеврьоз, която се предлага за продан, предаде ДПА, позовавайки се на публикация на премиера Матеуш Моравецки в социалните мрежи. "Това място е част от полската история", написа министър-председателят в Матеуш Моравецки в профила си в социалната мрежа Twitter. Идеята за закупуване на къщата възниква, когато тя е предложена за продан на цена от 790 000 EUR. Имотът се нуждае и от ремонт, който би струвал 200 000 EUR.

Мария Склодовска-Кюри и съпругът Пиер Кюри използват имота като лятна къща между 1904 и 1906 г. Той е изоставен след смъртта на Пиер Кюри в пътен инцидент.

Ако бъде закупена от полското правителство, къщата ще служи като културен музей и ще показва научните постижения на Склодовска-Кюри съвместно с нейни сънародници, заяви във вторник правителственият говорител Пьотър Мюлер.

Мария Склодовска-Кюри е родена във Варшава през 1867 г. Бъдещата Нобелова лауреатка започва обучението си в Сорбоната в Париж през 1891 г. По-късно тя става натурализиран френски гражданин. През 1903 г. става първата жена, удостоена с Нобелова награда. Тя споделя отличието за физика със съпруга си Пиер Кюри и Анри Бекерел за пионерската им дейност в областта на радиоактивността. През 1911 г. Мария Кюри печели Нобелова награда за химия за откриването на два елемента – радий и полоний, кръстен на родната ѝ страна. Кюри е първата личност и остава единствената жена, удостоявана с Нобелова награда два пъти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Росен Карадимов: Прави се срамежлив опит за коалиционност

В този кабинет има хора с различна политическа идентичност. Докато първият кабинет се опитваше да се ориентира само към експерти, тук виждаме и хора с доста значима политическа кариера. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политическият анализатор и бивш служебен министър на образованието проф. Румяна Коларова. Две […]