Премиер призовава за ограничаване програмата „Златна виза“

NetNews

Премиерът на Латвия – Кришянис Каринш, призова за прекратяване програмата "Златна виза", чрез която чуждестранни лица при покупката на недвижими имоти над определена стойност, могат да получат латвийско гражданство. Това е станало по време на заседание на правителството, на което министърът на вътрешните работи на страната е изнесъл данни за броя лица получили гражданство чрез програмата.

Според Каринш, направените чуждестранни инвестиции в страната чрез програмата "Златна виза", са непродуктивни. "Това е отражение на водената по-рано политика, последни останки на политиката на транзитиране на пари. ние ще се отървем от това. Програмата се изчерпа", допълва той.

В отчета на Министерството на вътрешните работи се казва, че от юли 2010 г. до декември 2020 г. по програмата е предоставено латвийско гражданство на 19 000 чужденци. В 186 случая кандидатите са получили отказ, а 1672 от дадените паспорти са анулирани.

Към 31 декември 2020 г. в Латвия живеят 7441 инвеститори заедно с членове на своите семейства. Спрямо същата дата на 2019 г. техният брой е намалял с 550 души. Близо 85% от всички молби за получаване на гражданство по програмата "Златна виза" са били от предприемачи от територии на бившия СССР.

Според представителят на Министерството на вътрешните работи Сандис Гиргенс, Министерството на икономиката трябва да реши съдбата на програмата за "предоставяне на гражданство срещу покупката на имот". "Смятам, че инвестиции са необходими, но е необходимо да бъдат привличани предприемачи, които не представляват заплаха за националната сигурност. Това означава, че трябва да се намери баланс между икономиката и националната сигурност", казва Гингерс.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов: Прощавайки, вървим към спасението

Премиерът Бойко Борисов отбеляза Сирни заговезни с пост във Facebook. Министър-председателят написа, че прощава на всички, като и самият той поиска прошка. „Днес е ден за прошка, ден за смирение и надежда! Християните вярваме, че ако простим оскърбленията, огорченията и обидите, и на нас Господ ще прости. Прощавайки, вървим към […]