Рекордно търсене в този сектор

NetNews

Брутното търсене на индустриални и логистични площи през 2020 г. достигна около 9 млн. кв.м., което представлява среден ръст от почти 25% на годишна база. Най-голяма активност са регистрирали компаниите от 3PL сектора, следван от секторите на търговията на дребно и електронната търговия, сочи анализ на анализаторската компания Colliers.

Пандемията оказа значително въздействие върху цялостната инвестиционна дейност в региона на ЦИЕ през 2020 г., като общият обем е с 24% по-нисък от този през 2019 г. Международните инвеститори бяха възпрепятствани да пътуват и физически да проучват имоти, но това не се оказа пречка пред доминиращия интерес от страна на купувачите от региона на АПАК, насочен към индустриални и логистични активи. 2020 година е рекордна за достигнатите стойности в областта на индустриалните и логистични площи, с около 3,3 млрд. евро сключени сделки или 32% дял от общите годишни обеми.

Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" | ЦИЕ, добавя: "По-голямата част от инвеститорите, които търсят инвестиционен продукт в областта на индустриалните площи и логистиката, също предпочитат да придобиват портфейли, платформи или възможности за разрастване. Обемът от 3,3 млрд. евро през 2020 г. се състои от приблизително 45 сделки, което прави над 70 млн. евро среден размер на сделка. Сред тези трансакции са някои много забележителни портфейлни сделки, най-голямата от които е придобиването от GLP на активите на Goodman в ЦИЕ за около 1 млрд. евро".

Капиталът от региона на АПАК, по-специално от Сингапур, Китай и Южна Корея, осигури доминиращ дял от 52% при обемите на индустриални и логистични площи. След него се нареждат капиталите от региона на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и САЩ, съответно с 16% и 14%.

Наличността на свободни площи в региона на ЦИЕ е средно около 5.9%. Някои предприемачи са готови да строят спекулативно, докато други са подложени на по-малък натиск и предпочитат да се насочат към "строителство по поръчка". Свободните площи в рамките на страните са много ограничени на някои места, особено в най-търсените локации, така че в идеалния случай потенциалните наематели, които искат да навлязат в региона или да се разширят, трябва да започнат процеса на търсене по-рано, за да избегнат евентуални забавяния на плановете си.

Поглеждайки към брутното търсене на индустриални и логистични площи през 2020 г., се отчита много висока активност, като в региона са регистрирани около 9 млн. кв. м., което представлява среден ръст от почти 25% на годишна база. В съответствие с тенденциите от 2019 г., пазарите в Букурещ и Братислава привличат по-голямата част от търсенето на своите пазари, съответно със 70% и 73%. От друга страна, на чешкия и полския пазар се наблюдават по-високи нива на активност в техните регионални градове.

Наемите остават до голяма степен стабилни в целия регион, като на някои пазари се наблюдава увеличение в най-търсените локации. Основните наеми в региона варират от 2,9 евро на кв. м. на месец в Полша до над 5,0 евро на кв. м. на месец в България. Равнището на постижимия наем зависи от това кой е наемателят и какви условия са договорени в договора за наем. Разходите за строителство също играят своята роля, тъй като през последните няколко години те се увеличават.

По отношение на доходността от първокласни индустриални и логистични площи, някои пазари отчитат стабилност, отново отчасти поради липса на доказателства, докато на други се наблюдава свиване. Може да се очаква спад, особено като се има предвид, че този вид продукт е много търсен и по-голямата част от него остава кагегорично в ръцете на дългосрочни инвеститори.

През 2021 г. ще бъдат приключени още няколко портфейлни сделки, така че е възможно да станем свидетели на доходност от индустриални и логистични площи дори по-ниска в сравнение с доходността от първокласни търговски центрове. Когато се сравняват с други инвестиционни инструменти, като например 10-годишни еврооблигации и дългосрочни лихвени проценти в еврозоната, недвижимите имоти в ЦИЕ все още поддържат значителна преднина и дават убедителна обосновка за инвестиции.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хората на Алексей Навални не се предават! Подготвят нови масови протести

Сподвижници на руския опозиционен лидер Алексей Навални призоваха за нови масови протести в цялата страна с искане за освобождаването му от затвора, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В изявление, публикувано на сайта на Навални, те призовават руснаците да се запишат за протести в интерактивна карта в интернет и заявиха, […]