Руснаци не могат да стигнат до имотите си у нас

NetNews

Пандемията причинена от коронавируса сериозно затруднява руснаците да пътуват. Това е и причината цели квартали по българското Черноморие, изкупени от тях, да са празни. По Южното Черноморие, където търговците често заговарят българите на руски, вече втора година имотите на руснаците остават заключени. Инициативна група търси съдействие на всички нива „Малката Москва” в Поморие пак да оживее.

„Това е много голям проблем. Те харесват апартаментите си, не искат да се разделят с тях и се надяват да могат да се завърнат тук, но за много от тях това е невъзможно, защото е нужно да се пътува през трети страни. Много от хората имат здравословни проблеми. Вие знаете, че много пенсионери от Русия са всъщност собственици на имоти”, обяснява Люба Гордеева, цитирана от Нова телевизия.

Тези, които са искали да продадат имотите си, са го направили още в самото начало. Докато друга част чака, на ход са българите. „По изпълнение на бюджета и цифрите, които са ми дали, наистина има нарастване с 66% на данъка по придобиване”, обяснява Янчо Илиев- зам.-кмет на община Поморие.

И според данните на Данъчната служба, от новите данъчни оценки едва 15% са на руснаци. Ръст на българските собственици отчитат и брокерите. „Това е някъде около 16 % в повече в сравнение с миналата година”, обяснява Катя Колибарова, мениджър на агенция за недвижими имоти.

Спад в цените обаче няма, напротив – с между 4% и 10% са поскъпнали имотите спрямо септември миналата година. „Имаме имоти, които продаваме, които са пълна щета. Те са двустайни от 60 кв.м на цена от 35 000 евро”, обяснява Катя Колибарова. Това прави близо 600 EUR/кв.м.

Брокерите са убедени, че гражданите на Русия няма да се откажат лесно от ваканционните си имоти по българското Черноморие и по още една причина. „За да пресечеш сухопътната граница на Русия, повече от веднъж на година, е нужно да имаш собственост зад граница, тоест ако руският гражданин няма собственост върху имот в друга държава, той може само веднъж на година да пресича сухопътната граница на Русия с автомобил. Заради това за руснаците, за да имат възможност да пътешестват, имот в България е привилегия да излязат извън страната”, обяснява Гордеева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Този кемпер има втори етаж със спалня и офис

Кемперите със надстройки са добри за т.нар. увеличена жилищна площ. Но с тях колата става по-висока и вече не е в състояние да се кара навсякъде. Компанията Bürstner Lyseo решава проблема по оригинален начин. Покривът над кабината се издига, когато стените на втория етаж са напомпани. Според компанията стените се […]