Силно поскъпване на имотите

NetNews

Силно поскъпване на жилищата може да бъде забелязано на пазара на недвижими имоти в Естония. За да се обяснят точно причините за това е необходимо да се разгледа пазарът като цяло. „Така например, секторът на търговски имоти е в плачевно състояние – търговските помещения са затворени, както и обектите от хотелския и ресторантьорски бранш, а наемането на офиси отчита съществен спад. Ситуацията на пазара на жилища може да бъде обяснена с предшестващо затишие. В момента в Талин растат, както цените, така и броят сделки“, казва Пепа Сооман, член на УС на агенцията за недвижими имоти Pindi Kinnisvara.

През пролетта на 2020 г. и строителните предприемачи, и купувачите заеха изчаквателна позиция, припомняйки си предходната икономическа криза. Затова и не е учудващо, че и броят на сделките рязко и бързо спаднаха. През лятото на миналата година хората започнаха постепенно да се връщат към обичайния си начин на живот, макар предприемачите и собствениците на жилища да не бързаха да се върнат на пазара. Поради това и предлагането не отчете значителен ръст. Това, което прави впечатление е, че на пазара активност проявиха младите, тъй като най-бързо се възстановиха от негативните последици от кризата. В същото време обаче броят на предложенията спадаше.

„Едва сега (бел. ред. пролетта на 2021 г.) се появиха предложения за жилища ново строителство. Предприемачите възстановяват работата. Поради това може да очакваме, скоро да се активизира и сегментът на купувачите на средна възраст, които до момента заемаха изчаквателна позиция“, коментира Сооман.

От април 2020 г. до март 2021 г. в 15 от градските центрове на Естония, са сключени 15 489 сделки с жилища. От тях 9195 са в Талин. За аналогичния предходен период – от април 2019 г. до март 2020 г. техният брой е бил 16 368. Де факто се отчита спад в продажбите от 6%. Подобен спад е обусловен от по-малкото предлагане, поради което и цените се повишиха. Затова е още рано да се говори за „бум“ на пазара на жилища в Естония.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-добрите семейни автомобили

Семейната кола трябва да отговаря на строги изисквания: тя трябва да бъде просторна, безопасна, икономична и т.н. Експертите от What Car? разказаха кои модели, според тях, най-добре отговарят на тези критерии. 1. BMW 3 Series Touring Този модел е идеален. Автомобилът съчетава всички необходими качества – комфорт, просторен интериор, просторен […]