Имот превърна запустяло място в туристически център

NetNews

Една лична история. Ива става снаха в Кърпачево и освен в мъжа си се влюбва и в неговото село. Така заедно с приятели решават да направят достояние на повече хора невероятно красивото място, като изработват нова туристическа карта на Деветашкото плато.

В нея, освен всеизвестните Крушунски водопади и пещери, допълват още десетки забележителности от селата наоколо, уточнява БНТ.

За свой туристически център задружната група от ентусиасти избира запустяла мелница, която съживяват и превръщат в селска академия.

„Направихме нова карта на Деветашкото плато, на която имаше много повече забележителности в областта. Това по някакъв начин започна да помага на хората да предлагат, да развиват туристически услуги, защото се повиши търсенето. Хората започнаха да търсят това място като туристическа дестинация“, казва Ива Таралежкова.

Мелницата в Кърпатево е уникална. Тя обаче е била в окаяно състояние. Работил около 30 години след създаването на кооперациите. След национализацията спира работа. Водени са преговори с общината. В следствие мелницата е отдадена под наем за 10 години. „Успяхме да намерим финансиране, с което започнахме реконструкцията на мелницата. Концепцията е на млади архитекти, които се заселиха в селото. Идеята е да запазим максимално автентичния вид. Всичко, което може да се ползва – греди, камък, стени, кирпич, да се запази, като бъде в автентичния си цвят, а всяка нова намеса да е решена в бял цвят“, допълва Таралежкова.

В новия си вид мелницата отваря преди дни. Идеята е тя да бъде едно многофункционално място. От една страна, да се използва като информационен център за туристите, а и като пространство за културни събития.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Черно море завоюва сигурни медали след разгром при U19

Черно море записа разгром в Елитната група до 19 години. „Моряците“ U19, водени от Мартин Христов, разпиляха у дома Верея със 7:0. По два гола за варненци реализираха Марин Петков и Тони Иванов, а по един добавиха Павел Труфев и Николай Трифонов, а едно от попаденията падна след автогол. Така […]