Имунният отговор след преболедуване може да е по-слаб от ваксината

NetNews

Трябва да се знае, че имунният отговор, който се създава след преболедуване, може да е по-слаб, тъй като вирусът потиска имунната система. Имунният отговор, който е създаден след ваксинация, ще е по-ефективен и дълготраен. Това посочи пред бТВ д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница „Лозенец“ и преподавател в Софийския университет.

Тя отбеляза, че първите участници в клиничните изпитвания на одобрените в момента ваксини все още са защитени, което означава минимум 8 месеца, а надеждата на производители и учени е препаратите да предпазват в рамките на две години. Д-р Великова призна, че, предвид изменчивостта на коронавируса, не е изключен и вариант всяка година да се налага да се ваксинираме с модифицирана според актуалния щам ваксина – също както е с грипа в момента.

По думите ѝ измерването на антителата в организма, което се прави в момента, може да покаже, че сме се срещали с вируса, но само по себе си не може да даде информация за ефективността на тези антитела. Именно максималното подсилване на имунната система е и в основата на опитите за комбиниране на ваксини.

Д-р Великова беше категорична, че пациентите с автоимунни заболявания също могат безопасно да се ваксинират с която и да е от разрешените в момента ваксини.

„Данните до момента показват, че теоретично това е възможно, но такива случаи не са наблюдавани. Истината е, че са необходими много повече фактори от прилагането на ваксината – генетична предразположеност, вирусни заболявания, включително COVID-19 може да отключи автоимунно заболяване“, обясни д-р Великова.

По думите ѝ бременните жени и възрастните хора също към момента нямат основание да се притесняват от ваксината срещу коронавируса. Тя обясни, че ефективността на препарата на „АстраЗенека“, която е по-ниска от тази на другите две ваксини, е по отношение на инфектирането, но, подобно на тях, показва 100% предпазване от тежко протичане с болнично лечение, нужда от механична вентилация и т.н.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Война между цигани и горски служители, село Зимница е под полицейска обсада

Задържан е 35-годишен мъж, нападнал и ранил вчера горски надзирател край мъглижкото село Зимница. Това обяви пред журналисти Георги Видев, зам.- окръжен прокурор на Стара Загора Трима служители на Горското стопанство в Мъглиж, които са пътували в служебен автомобил, вчера са спрели за проверка каруца, натоварена с дърва край ромската […]