Индийската рупия рекордно евтина спрямо долара

NetNews

Индийската рупия се е понижила до рекордно ниско равнище от 77,56 рупии за един долар заради инфлацията и по-твърдата парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, предаде Франс прес.

Този спад идва след повишението на цената на петрола и покачването с половин процентен пункт на лихвата от УФР.

Индийската централна банка обяви в сряда изненадващо увеличение на лихвата с 4 на сто заради високата инфлация, свързана с войната в Украйна. Чуждестранните инвеститори са изтеглили собствен капитал на стойност 1,340 трилиона рупии (17,3 милиарда долара) от началото на 2022 г.

Предходният рекорд към понижение на индийската валута – 76,98 рупии за 1 долар е бил през март.

Войната в Украйна и скокът на случаите на Ковид-19 в Китай са отклонили капитали от нововъзникващи пазари като Индия, тъй като чуждестранните инвеститори не искат да поемат допълнителни рискове.

Потребителските цени са нараснали с 6,95 на сто на годишна основа през март, което е най-силният растеж от 17 месеца и икономистите предвиждат увеличение с над 7 на сто на годишна основа през април.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Неподозирана роля на лука и чесъна в диетите

Знаете ли, че чесънът и лукът намаляват страничните ефекти, характерни за диетите с високо съдържание на мазнини? В продължение на хиляди години хората по света са се възползвали от невероятните лечебни ползи на тези два зеленчука. Още през 1500 г. пр. Хр. египтяните предписват чесън, за да лекуват множество заболявания […]