Инфлацията догодина ще е над 5-6%, трудно ще бъде овладяна

NetNews

Цялостното овладяване на инфлационния процес е много трудно, тъй като до голяма степен той е индуциран отвън. Повишаването на цените на газа, електричеството дойде от съответните процеси в европейския пазар. В страна, която е във валутен борд и липсва Централна банка, която да провежда антиинфлационна политика, не може цялостно да бъде овладян инфлационният процес. Това заяви икономическият експерт проф. Ганчо Ганчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него отделни цени биха могли да бъдат контролирани, но това поражда други напрежения в икономиката.

„Чисто административен механизъм, който да има само положителна страна, няма. Ясно е, че като има пазарна икономика – управленското умение е да не допуснеш нещо да се случи. Частично проблемите са следствие на банките, на това, че бяха нарушени пътищата на доставка, на умната политика на ЕС“, посочи бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че проблемът е и заради поведението на политиците, както и заради несъвършените механизми на регулаторите.

„Имаме поне три мерки, които са външни, но в момента управляват инфлацията. Но някои от тях ще отминат във времето“, убеден е икономическият експерт.

Проф. Ганчев коментира и евентуалните последици от мораториума.

„Ако цените бъдат замразени и разходите на някои енергодоставящи дружества нараснат, естествено те няма да могат да финансират своите програми, което може да доведе до физическо спиране на тока и режим“, подчерта той.

По думите му мораториумът е въведен, за да може правителството да изработи мерки за по-цялостно решаване на въпроса, вероятно с преразпределение на ресурси между държавните предприятия и потребителите, компенсиране на потребителите, на енергоразпределителните дружества, на топлофикациите.

„Проблемите с цените на енергията са от доста отдавна. Партиите, които са минали през няколко избора, трябваше да имат готовност и да знаят какво ще правят. Това, че ще печелят време, е неприемливо. Същото е и със здравеопазването. В нито една политическа програма нямаше ясна визия какво ще се прави с общественото здравеопазване“, каза Дацов.

Проф. Ганчев е на мнение, че мораториумът, който беше въведен, дава обективно на правителството време да осмисли своите действия и да избегне едни по-тежки последици за икономиката.

„Поскъпването на тока доведе до това, че България има необходимите ресурси. Ние изнасяме електричество по високите цени, а това води до натрупване на ресурси в определени играчи у нас и има какво да се преразпределя“, заяви икономическият експерт. И добави, че всичко ще зависи от компетентността на експертите и бързината на реакциите.

Дацов е убеден, че в момента няма истински причини да бъде компенсиран бизнесът.

„Цената на енергията в Европа е една и съща за всички. Ние не сме поставени в по-лоши условия от останалия бизнес в Европа. Там, независимо че има схеми за подпомагане, те не са насочени към целия бизнес“, уточни бившият заместник-финансов министър.

И двамата финансови експерти са на мнение, че инфлацията догодина ще бъде най-вероятно над 5-6%.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

20% по-ниски ще са глобите от НАП, ако се платят до 14 дни

Снимка: БГНЕС Глобите от НАП ще са с 20% по-ниски, ако се платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление. Това гласи нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 г. Според новите правила за административнонаказателно производство лицата, които […]