Инфлацията за март е 0.1 на сто

NetNews

Инфлацията за март спрямо февруари е 0.1 на сто, съобщи Националният статистически институт.

Инфлацията от началото на годината (март 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 0.9 на сто, а годишната инфлация за март 2021 г. спрямо март 2020 г. е 0.6 на сто.

Средногодишната инфлация за периода април 2020 – март 2021 г. спрямо периода април 2019 – март 2020 г. е 0.8 на сто.

През март тази година намаление с 0,1% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на ниво от февруари. В същото време цените на облекло и обувки бележат спад с 0,9% спрямо месец по-рано, докато цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се повишават слабо с 0,1 на сто.

Намаление с 0,4% има при цените за жилищно оборудване, домакински уреди и принадлежности, а в здравеопазването цените остават на февруарското равнище.

Транспортните цени обаче нарастват стабилно за втори пореден месец, повишавайки се през март с 3% след растеж с 2% през февруари, докато цените за развлечение и култура бележат понижение с 3%, а в образованието – повишение с 0,3 на сто.

Цените на съобщенията пък намаляват с 0,9% спрямо предишния месец, докато тези за ресторанти и хотели бележат слабо нарастване с 0,3%, отчита още НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март нараства с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 0,8%, след като в началото на 2020 г. – преди коронавирусната пандемия – тя беше над 3 на сто.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Чехия предлага да купи излишните дози „Астра Зенека“ от Дания

Ян Хамачек, министър на вътрешните работи на Чешката република, възложи на чешкия посланик в Дания да се допита до датските служители за закупуването на ваксини „Астра Зенека“, които западноевропейската държава отписа като опасни, съобщи „Праг дейли монитор“. Датските служители наскоро обявиха, че ще изтеглят всички 2,4 милиона дози от. Датският […]