Искат отстраняването на съдията от спецсъда, която заяви, че организираните престъпни групи с радост ще я приемат

AdminNetNews

Сигнал с искане отстраняването от длъжност на съдия Велислава Ангелова внесе гражданско сдружение „БОЕЦ“ до Министерството на правосъдието и Инспектората към ВСС. Това съобщиха от „БОЕЦ“ на своя сайт.

На заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси, проведено на 12 април 2022 година, съдия Ангелова заяви следното: „Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат“.

„Това изказване предизвика широк обществен отзвук, но нито една институция не намери проблем и не реагира на заявлението на съдия Ангелова. Не знаем дали безсрамието, или наглостта надделяват в думите ѝ, но със сигурност считаме, че те са недостойни за един магистрат. Подобни „съдии“ в специализирания съд и съответните прокурори в специализираната прокуратура са пример за завладяната съдебна система. Тях защитава Гешев и те в продължение на години обслужваха мафията и нейните интереси. Организираните престъпни групи отдавна са ги приели, а битката на гражданите е да се разделим с тях и съдебната система да бъде освободена от зависими, некомпетентни и корумпирани марионетки“, пишат от „БОЕЦ“.

Те призовават министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Вилислава Ангелова. В сигнала си „БОЕЦ“ посочват, че най-вероятно е налице тежко нарушение по чл. 308 (3) т.2 Закона за съдебната власт – накърняване на престижа на съдебната власт.

„Това изказване лесно предизвиква срив в общественото доверие не само към конкретния съдия, но и към цялата съдебна система, предвид увереността на тона на изказването и ползването на множествено число във връзка с броя лица, които престъпните групи щели да приемат. Създава се впечатление в обществото, че съдиите, ако не се занимават с правораздаване, ще се занимават с престъпна дейност и ще бъдат търсени като лица със специална наказателноправна квалификация да бъдат полезни от „клиентите“ на Специализираните съдилища – организираните престъпници“, пишат „БОЕЦ“ в сигнала си до институциите.

„Ако всички тези наши предположения се докажат, считам че ще е уместно да бъде искано и наложено максимално тежкото наказание за съдията – дисциплинарно освобождаване от заеманата длъжност“, казва се още в сигнала на сдружението.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Уникална трансплантация на роговица

Уникална операция по трансплантация на роговица – пенетрираща кератопластика с помощта на фемтосекунден лазер, представи д-р Веселин Даскалов по време на III-та Научна среща на офталмолозите в България, организирана от Очна болница „Пентаграм“. Роговицата е лъскавата и прозрачна обвивка на окото, която пропуска, пречупва и отразява светлината. Различни заболявания, между […]