„Историческата“ президентска номинация на ДПС

NetNews

Точно така определи Йордан Цонев- като "историческа"- номинацията на Мустафа Карадайъ за президент на България с негов вице Искра Михайлова.

Тази номинация, наистина е впечатляваща, но не заради високопарните определения на Цонев, а поради това, че на пръв поглед учудващо ДПС решава да издигне свой кандидат за президент, който не само няма никакви шансове да стане такъв, но и ще лъсне всеизвестният факт, че ДПС е етническа партия, защото за него ще гласуват главно етническите турци. Това поражда въпроса- защо ДПС издига безсмислената кандидатура на Карадайъ?

Отговорът на този въпрос даде преди време самият Йордан Цонев, който заяви, че от ДПС ще направят всичко възможно Румен Радев да не бъде избран за президент. Ако от ДПС не бяха издигнали кандидатурата на Карадайъ, би било напълно възможно не малко български турци да подкрепят Румен Радев, така както бяха направили когато Радев беше избран за президент. Сега обаче се разчита да не го подкрепят, а това са стотици хиляди гласове, тъй като вече им е предложен свой кандидат. А когато се стигне до балотаж, отпадналият Карадайъ ще призове електората на ДПС да гласува за съперника на Румен Радев.

Поглед върху регистрираните кандидат- президентски двойки показва, че с малки изключения, те са образно казано от кол и въже, или както навремето кандидатът за президент, колоритният Жорж Ганчев, заяви, че в президентската надпревара участват „Сульо, Пульо и аз”.

След тази кохорта от мераклии за президентския пост, в която участват такива личности като чалга певицата Луна, автор и изпълнител на песента „Искам го, Стискам го” и вечният протестър и провъгласил себе си за пратеник на Бог Тангра Йоло Денев, все пак се откроява и заслужава внимание кандидат- президентската двойка на ДПС.

За Мустафа Карадайъ не се знае много. До издигането му на поста председател на ДПС, той беше обикновен висш партиен функционер и депутат, без особени изяви, които да го поставят в центъра на общественото мнение, подобно на низвергнатият негов предшественик Лютви Местан. Наскоро обаче той става особено известен с изявлението си пред турския президент Ердоган, че Турция била „прародината” на българските турци. „Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ.

Това му заявление заслужава особено внимание. Прародината на българските турци не е Турция, която е създадена като държава през 1923г., а Османската империя, която е била многонационална държава.

Второто му твърдение, че ДПС е всъщност създадена и съществува за да защитава турската идентичност е религията и езика и обичаите на българските турци (а не както излиза от думите му „ за постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната.”, както е записано в Устава на партията), е недвусмислено свидетелство, за това че ДПС е етническа партия, в противоречие с българската конституция. И поставя въпроса, какво прави всъщност в тази партия нейният гласовит висш функционер и етнически българин и бивш депутат от СДС Йордан Цонев- значи ли, че е там за да защитава идентичността, религията, обичаите и езика на българските турци?

За „вицето” на Карадайь Искра Михайлова се знае много повече. Завършила е Ленинградския институт за култура и по професия е библиограф. Но това не и пречи, като кадър на ДПС да заеме такива отговорни и изискващи специализация длъжности като зам.-министър регионалното развитие и благоустройството по време на тройната коалиция и министър на околната среда и водите в правителството на Орешарски . Всестранно развита личност, тя е била още член на член на управителния съвет на фонд "Тютюн”, главен експерт към Националната агенция за професионално образование и обучение „Сократ”, член на борда на директорите на фонд „Флаг”, осигуряващ кредити на общини по проекти финансирани по линия на ЕС, председател на сдружението „Толерантност“ (с офис в сградата на ДПС на бул. Стамболийски в София ), създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми., депутат от ДПС в Народното събрание, евро депутат по линия на ДПС. Според разследващият журналист Григор Лилов сдружението „Толерантност“, ръководено от нея, е купувала земята за Боянските сараи на Ахмед Доган.

Съпругът на Искра Михайлова Станислав Коларов също е известна личност, макар и с някои тъмни петна в професионалната му кариера. Той е кадър и ДПС и шеф на Държавния резерв от квотата на ДПС по време на Тройната коалиция но в края на 2003г. е уволнен и става обект на две разследвания- първото, с още осем човека (сред които и Мирчо Петров-Циганина), започнало през 2006 г. за източване жито от Държавния резерв и второто за причинена щета от 10 млн. лв. заради неизгодни сделки с брикети. Той е осъден през декември 2008 г. на пет години затвор и лишен от право да заема висши държавни длъжности за срок от осем години, но три години по-късно Софийският апелативен съд отменя делото и го връща на прокуратурата. Внесено е пак в съда през юли 2012, но съдът го прекратява и връща отново на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения". През март 2017г. делото за далаверата с износа на зърно най- после приключва, като всички подсъдими, включително Станислав Коларов са осъдени на 3 години затвор условно.

Мустафа Карадайъ заяви на предизборна среща в Плевен, че той заедно с Искра Михайлова- Коларова „олицетворяват единството на нацията”.

Как тези двама висши политически деятели на ДПС осъществяват единството на нацията, не е много ясно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

23-годишен намушка трима с нож след саморазправа с познати в Самоков

Млад мъж намушка трима души при саморазправа в Самоков, съобщават от МВР. 23-годишният нападател е задържан. Сигнал за инцидента е подаден вчера към 2:55 ч. от екип на Спешна помощ в града, които са били повикани за трима мъже с прободни и порезни рани. Служителите на реда установили, че около […]