Историческият музей представя изследване на некрополи от бронзовата епоха в Ямболско

NetNews

Утре, 28 август 2021 г. Регионалният исторически музей – Ямбол ще представи изданието “Могили от ранната до късната бронзова епоха в област Ямбол, Югоизточна България“. Автори на книгата са Илия Илиев и Стефан Бакърджиев. Разказът за извършените проучвания ще бъде в Етнографския комплекс в кв. „Каргон“ от 18.00 часа.

Книгата обобщава проучванията на некрополи от бронзовата епоха, осъществени от Регионален исторически музей в периода 2004 – 2010 г. Археологическият екип, в състав д-р Стефан Бакърджиев и Илия Илиев, изследва некрополите от ранната бронзова епоха край селата Дражево, Могила, Иречеково и Бояново. Проучванията се оказаха съществен научен принос в проучването на бронзовата епоха и най-вече на т.нар. Ямна култура на юг от Стара планина.

Книгата е издадена през 2020 г. в Будапеща, под научната рецензия на проф. Рудолф Ехт от Университета в Саарбрюкен, ФГР и проф. Фолкер Хайд от Университета в Хелзинки, Финландия, като том 1 от поредицата “Въздействието на Ямната култура върху праисторическа Европа“. Монографията е от 190 страници и е на немски език. Целта ѝ е да представи детайлно описание и анализ на всички разкрити структури и да бъде в полза на изследователите на тази проблематика.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първо заседание на Комисията за полицейското насилие

Днес от 15,00 ч. в Зала „Запад“ на пл. „Народно събрание“ 2 ще се проведе първото заседание на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР. Те бяха извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. […]