Италия в криза! Правителството на Конте губи мнозинството си в парламента

NetNews

Управляващата коалиция в Италия се разпадна, след като лидерът на партия "Италия Вива" Матео Ренци изтегли двамата си министри от правителството на Джузепе Конте.

Ренци обяви новината за оставките на Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси, на пресконференция в Рим. Оставките бяха очаквани.

Ренци от известно време заплашваше да изтегли министрите си от кабинета. Той възразяваше на плановете на премиера Джузепе Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот с мотива, че средствата ще бъдат похарчени нецелесъобразно.

Планът остава под въпрос, защото без "Италия Вива" останалите две управляващи партии – Движение "Пет звезди" и Демократическата партия, остават без мнозинство в парламента.

Решението на Ренци да изтегли партията си от кабинета, вкарва Италия в политически хаос в момент, в който тя се бори за справяне с последиците от пандемията, отбелязва БТА.

Политически анализатори не изключват предсрочни парламентарни избори в Италия.

Възможен изход от кризата е и възобновяване на коалицията с или без Джузепе Конте начело. Същевременно Матео Ренци обясни, че е готов на "всякакви дискусии", като не изключи да подкрепи нов кабинет на Конте.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новите 6 метростанции

Шест нови метростанции ще бъдат изградени до 2024 г. Те са от 4-тия лъч на подземната железница, която ще достигне до кръстовището на бyл. "Цapигpaдcĸo шoce" и yл. "Йepycaлим" в близост до Тhе Маll. Там ще има и буферен паркинг. Обществената поръчка се пуска от „Метрополитен“. Дължината на линията е […]